Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η επιχείρηση “Hermes” στην Ελλάδα

και Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες

*Η δεύτερη φάση κράτησε μια εβδομάδα κι έληξε χτες Παρασκευή

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η εντολή στάλθηκε από τις Βρυξέλλες, πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας αυτό το εξάμηνο και απευθυνόταν σ΄ όλες της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Οι οδηγίες ήταν σαφέστατες προς τις αρχές ασφαλείας των χωρών αυτών, ακόμα κι εκείνων που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα την συνθήκη του Σένγκεν. Σε πρώτη φάση, η επιχείρηση Hermes ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάξης και τις κατά τόπους διωκτικές αρχές να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τις εισόδους την λαθρομεταναστών από άλλες χώρες, δηλαδή να χαρτογραφήσουν τα παράνομα περάσματα στην Ευρώπη και να ενημερώσουν στη συνέχεια την προεδρία.

Η δεύτερη φάση της αστυνομικής επιχείρησης κράτησε μια εβδομάδα (άρχισε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες, 22 Οκτωβρίου). Εδώ, οι εντολές ήταν να γίνουν το διάστημα αυτό εντατικές έρευνες των αστυνομικών αρχών για την εντόπιση λαθρομεταναστών χωρίς άδεια παραμονής στις χώρες της Ε.Ε. ΄Ενας ακόμα στόχος των ερευνών ήταν να εντοπιστούν και τα παράνομα κυκλώματα μεταφοράς ατόμων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, Ασίας και ανατολικής Ευρώπης. Οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σ΄ όλη την Ευρώπη και τα στοιχεία θα μελετηθούν και θα συγκριθούν με εκείνα της πρώτης φάσης της επιχείρησης Hermes.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις περιορίστηκαν μόνο στην ανακάλυψη λαθρομεταναστών που δεν έχουν παραμονή άδειας και όχι για συλλήψεις κακοποιών. Οι Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν επακριβώς πόσοι ξένοι ζουν ή εργάζονται χωρίς άδεια στην Ε.Ε. γι αυτό και ζήτησαν τα στοιχεία αυτά, μια και τα ήδη υπάρχοντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Την τελευταία διετία έχει κάπως μειωθεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης, πέρα από το ότι έχουν σημειωθεί και επιστροφές στις χώρες προέλευσής τους επειδή δεν βρίσκουν δουλειά.

Αν είστε παρατηρητικός ίσως να προσέξατε αστυνομικούς και άτομα με πολιτική περιβολή να κάνουν ελέγχους εγγράφων και διαβατηρίων σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς λεωφορείων και τρένων ή περισσότερο διακριτικά σε δρόμους και περιοχές όπου συχνάζουν αλλοδαποί. Μια και το embargo της ενημέρωσης έληξε (εγώ το σεβάστηκα) και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Hermes, μήπως το υπουργείο Δημόσια Τάξης οφείλει να ανακοινώσει κάτι; Ή θα περιμένουμε από την βελγική προεδρία να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου