Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι ...απειλές του προέδρου Σαρκοζί για

συνέπειες στην σύνοδο των Βρυξελλών

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Για όσους δεν έχουν χωνέψει ή ακόμα έχουν αμφιβολίες πως στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο γαλλογερμανικός άξονας, ούτε λίγο ούτε πολύ τώρα έχουμε και φανερές απειλές για συνέπειες. Ο Σαρκοζί ήταν σαφέστατος λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής που έκλεισε χτες: “Ουδείς μπορεί να προσβάλει την Γαλλία χωρίς να υποστεί συνέπειες”. Το τόνισε στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον γνωστό μας Μπαρόσο, στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που πήρε μέρος και ο Σαμαράς). Ίσως ο αρχηγός της Ν.Δ. να το πληροφορήθηκε, αφού ο παρευρισκόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας το σχολίαζε ευρύτερα. Η απειλή μπορεί να ήταν για να το ενστερνιστούν οι πάντες, είχε όμως συγκεκριμένο αποδέκτη.

Την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξή της σε ανταποκριτές μεγάλων εφημερίδων στις Βρυξέλλες τα είπε έξω απ΄ τα δόντια: “Γαλλία και Γερμανία κάνουν ζημιά στην Ε.Ε. Η πρότασή τους για την θέσπιση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, στα κρυφά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ανησυχώ γιατί το 2004 και 2005 οι χώρες αυτές δεν τήρησαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τώρα αρνούνται να διευκολύνουν άλλες να ξεπεράσουν το οικονομικό πρόβλημα”. Αυτά, μόλις ένα 24ωρο πριν η πρόταση μονοπωλήσει τις εργασίες της συνόδου.

Η και πάρτ τάιμ συνάδελφος-δημοσιογράφος, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Σαρκοζί αλλά και την Μέρκελ, είπε κι άλλα με την κάθε άλλο παρά διπλωματική της γλώσσα. Είχαν προηγηθεί τον περασμένο μήνα οι δηλώσεις της Ρέντινγκ για τις ομαδικές απελάσεις των τσιγγάνων από την Γαλλία, με τον Σαρκοζί να έχει εκτεθεί στο θέμα αυτό, ιδίως με τις αποκαλύψεις γαλλικών εφημερίδων για σχετικές οδηγίες της κυβέρνησής του προς τις αστυνομικές αρχές. Αυτή τη φορά δεν κρατήθηκε και σύμφωνα με δημοσιογραφικές μαρτυρίες, ο Γάλλος πρόεδρος φανερά εκνευρισμένος έπιασε τον Μπαρόζο και τα΄ ψαλε για τα καλά στην υφισταμένη του.

“Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ουδείς μπορεί να προσβάλει τη Γαλλία χωρίς να υποστεί συνέπειες. Και η επίτροπος την προσέβαλε. Ένα μέλος της Κομισιόν δεν μπορεί να αποκαλεί ανεύθυνο έναν εκλεγμένο ηγέτη. Όχι όπως αυτή που δεν έχει εκλεγεί από κανέναν. Η Ρέντινγκ προσέβαλε την Γαλλία σαν έθνος”. Μπορεί για την αντιπρόεδρο της Κομισιόν οι περισσότερες χώρες να μην είναι πρόθυμες να δέχονται εντολές από την Γαλλία και Γερμανία, αλλά τα δύο τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες απέδειξαν ποιοί προστάζουν και σέρνουν το άρμα της Ε.Ε. Για τα συμφέροντά τους, φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου