'Ενα “κατασκοπευτικό” μάτι θα βλέπει
τι θα βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας
*Άναψε το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές στην Αμερική
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις, αυτοί δηλαδή που παράγουν και διακινούν τις ταινίες, θα μπορούν να ελέγχουν τι βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες των σπιτιών μας. Μιλάμε για απόλυτο κοντρόλ, αφού θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν τι βλέπουμε εμείς και να διακόπτουν αμέσως την πρόσβαση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα καναλιού όταν κρίνουν ότι γίνεται υποκλοπή των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε πρόσφατα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στις Η.Π.Α., στην αρμοδιότητα της οποίας είναι ο πλήρης έλεγχος όλων των μέσων μαζικής επικοινωνίας και διασκέδασης.
Το κλειδί του ...συστήματος ελέγχου ονομάζεται Selective Output Control και βασίζεται στη σύνδεση της τηλεοπτικής συσκευής με την επίγεια καλωδιακή παροχή. Στην Αμερική το 60% των σπιτιών χρησιμοποιεί την καλωδιακή τηλεόραση, κάτι που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται. Η δαπάνη σύνδεσης κυμαίνεται από 25-75 ευρώ, ανάλογα με το νούμερο των καναλιών και των υπηρεσιών που επιθυμεί ο συνδρομητής. ΄Ενα λοιπόν καλώδιο μετατρέπεται σε ...κλειδαρότρυπα, σε μάτι που ελέγχει ποια ταινία (μόνο;) βλέπει ο καθένας μας στο σπίτι του κι αν δεν είναι συνδρομητής να μπορεί να γυρίζει το κουμπί στο...off.
Μια άλλη καινοτομία του συστήματος θα είναι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Αμερικανών, ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εκεί κινηματογραφικών εταιριών να πληρώνει ο τηλεθεατής ένα αντίτιμο για να βλέπει ταινίες που προβάλλονται στους κινηματογράφους. Που σημαίνει τέλος στην πειρατεία, αν και οι οργανώσεις των τηλεθεατών έχουν ξεσηκωθεί ισχυριζόμενες ότι παραβιάζονται βασικά ιδιωτικά τους δικαιώματα, πέρα του ότι τα στούντιο του Χόλιγουντ δεν θα επιτρέπουν να παίζονται οι νέες ταινίες ταυτόχρονα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα στατιστικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως το 91% των κινηματογραφικών ταινιών δεν αποσβένουν το κόστος παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να καλοβλέπουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικής “κατασκοπείας” μέσα από την τηλεοπτική οθόνη του σπιτιού μας. Είναι σαφές ότι το Χόλιγουντ χρειάζεται την τηλεόραση, αφού τώρα μόνο το 17% των εσόδων του προέρχεται από την πώληση δικαιωμάτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. Η πειρατεία των κινηματογραφικών ταινιών μπορεί να φτάνει στο τέλος της, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα έχουν μπροστά τους ένα “μάτι” παρακολούθησης κι άλλων δραστηριοτήτων της ιδιωτικής ζωής του τηλεθεατή.
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου