Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πιέζουν να μείνουμε

στο Αφγανιστάν ώσπου να ...φύγουμε

*Ποιο είναι το νέο δόγμα που εγκρίνεται αύριο στη Λισαβόνα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τα πάνω κάτω φέρνει η σημερινή έναρξη της διήμερης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (η μυθική παράδοση θέλει την ίδρυσή της από τον Οδυσσέα επιστρέφοντας στην Ιθάκη, που από την αρχαία ονομασία Olissipo και παραφθορά του Ulisses μετέπεσε στη συνέχεια σε Lisboa), με συμμετοχή του δικού μας πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας. Αυτό που μας ζορίζει ιδιαίτερα είναι η επιμονή των Αμερικανών (βλέπε ΝΑΤΟ) να παραμείνει η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν και πέρα από το τέλος του 2014, ενώ από την άλλη πλευρά κρατάμε γερή άμυνα να μην αυξηθεί ο αριθμός της και κυρίως να μείνουμε όσο πίσω γίνεται από το μέτωπο των ...εχθροπραξιών με τους Ταλιμπάν.

Ο προγραμματισμός απόσυρσης της μάχιμης πολυεθνικής δύναμης ISAF προβλέπει σταδιακή μείωση μέχρι τα τέλη του 2014 κάπου 100.000 ανδρών επί συνόλου 150.000. Δηλαδή 50.000 περίπου θα παραμένουν επ΄ αόριστο στο Αφγανιστάν μέχρι να καλμάρει τελείως η αντίσταση και κυρίως ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας στη πολύπαθη αυτή χώρα με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Στη δύναμη αυτή θα είναι και η ελληνική “αποστολή υποστήριξης”. Κατά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, “θα συνεχίσουμε εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή μας”, το δε πράσινο φως θα δοθεί αύριο Σάββατο με την παρουσία του Ομπάμα, των υπόλοιπων 27 κρατών μελών και 11 αρχηγών κρατών που έχουν δυνάμεις στο Αφχανιστάν (εκτός της Ιαπωνίας που μόνο βοηθά οικονομικά).

Στρατιωτικές πηγές της συμμαχίας έλεγαν ότι για την “μεταβατική περίοδο” μέχρι το 2014 αλλά και μετέπειτα με απροσδιόριστο τελικό ορίζοντα, θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ με τα αρχικά (στην αγγλική) JANIF. Τα πλάνα της νέας στρατηγικής της συμμαχίας περιλαμβάνουν:

*Την Ρωσία σαν ¨προνομιούχο μέλος” από αύριο (το απαίτησαν επίμονα Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία), λιγότερη άμυνα και περισσότερη πολιτική και ασφάλεια με στόχο την αντιμετώπιση των νέων απειλών (διεθνή τρομοκρατία, επιθέσεις μέσα από το διαδίκτυο, αναπαραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, οργανωμένου εγκλήματος, εμπόριο προσώπων και ναρκωτικών, μέχρι και προστασία πηγών ενέργειας). Επίσης, μείωση του στρατιωτικού προσωπικού από 13.000 σε 10.000, κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων (ίσως η μπόρα πάρει και μια δική μας), κατάργηση επιτροπών, κέντρων εκπαίδευσης σε όλα τα κράτη-μέλη και γενικά βαθύ οικονομικό ψαλίδι, πέρα από νέες συνεργασίες με χώρες της Μεσογείου μέχρι την Νέα Ζηλανδία.

Για να΄ ρθουμε και στα δικά μας, μια και είμαστε δευτεροπρωταθλητές μεταξύ των 28 χωρών του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες (με 4% επί του ΑΕΠ το 2009, με πρωτιά φυσικά των ΗΠΑ με 4,7% και τρίτη την Τουρκία με 2,8%), ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Αυστραλίας, την Τζούλια Γκίλαρντ, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την μεγάλη ελληνική ομογένεια στη χώρα της. Μήπως θα ήταν σκόπιμο να την ρωτήσει για την θεσμοθέτηση των πολιτικών τάσεων μέσα στο κυβερνών Εργατικό κόμμα της, τάσεις που ανάλογα με την δύναμή τους αποφασίζουν μέχρι και των αριθμό των υπουργικών χαρτοφυλακίων; Κάτι ασύλληπτο για τα δικά μας πολιτικά δεδομένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου