Η νέα διπλωματία της κατασκοπείας
και τα γνωστά κουσούρια των ηγετών
*Μέχρι στιγμής δεν δημοσιεύτηκε κανένα έγγραφο top secret
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Κανείς δεν αμφισβητεί την τελευταία επιτυχία της ιστοσελίδας Wikileaks. 'Ομως, πέρα από τις πέντε γνωστής εγκυρότητας εφημερίδες (The New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais, Der Spiegel) που είχαν το προνόμιο εδώ και εβδομάδες να βρίσκεται στα χέρια τους το υλικό για να το επεξεργαστούν (κατά χθεσινή ομολογία ενός διευθυντή απ' αυτές), τα υπόλοιπα διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ έβαλαν στις σωστές διαστάσεις την αξία του περιεχομένου των αποκαλύψεων. ΄Αλλες το υποβάθμισαν μέχρι και δίστηλο, ενώ πολλοί σχολιαστές ενήμεροι του πώς λειτουργούν οι διπλωματικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν τα έγγραφα “ρουτίνα” με γνωστές στους ευρύτερους κύκλους πληροφορίες, επισημάνσεις και εκτιμήσεις .
Στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο και στις κάθε είδους μυστικές υπηρεσίες τους ήταν ενήμεροι εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες πως επρόκειτο να βγει στο φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο υλικό. Για να ευλογήσω λιγουλάκι τα γένια μου (πρωτόκλητε πολύχρονος, σήμερα), από δω διαβάσατε πρώτοι στην Ελλάδα, στις 27 του περασμένου Ιουλίου, για την επικείμενη
δημοσίευση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ειδικευμένης στο να φανερώνει αυτά που κρύβουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις με μεγάλα συμφέροντα. Στην τελευταία παράγραφο της τότε ανάρτησης κατέληγα:
“Στον Λευκό Οίκο είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες διαρροές. Έχουν στα χέρια τους στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα τόσο στο πολεμικό όσο και στο διπλωματικό μέτωπο. Πέρα, βέβαια, από τις προαναγγελίες της ιστοσελίδας”. Το ίδιο και τα συνήθως καλά ενημερωμένα αμερικανικά έντυπα, από συνάδελφο των οποίων είχα κι έγραψα την πληροφορία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την γνώμη πως οι προηγούμενες αποκαλύψεις του Wikileaks για το Ιράκ και Αφγανιστάν είχαν μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από τις μέχρι τώρα κατασκοπευτικές επιδόσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Αμερικής και τις γαργαλιστικές ιστορίες μερικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
'Ενας από τους διευθυντές των παραπάνω πέντε εφημερίδων αρνήθηκε χθες κατηγορηματικά ότι ζητήθηκε από την ιστοσελίδα να καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την δημοσίευση του υλικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ίσχυσαν και για τα υπόλοιπα τέσσερα έντυπα. Σε ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας του παραδέχτηκε ότι ενημερώθηκε πρώτα η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πρεσβεία στη χώρα του, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια κατά πόσο είναι νόμιμη η δημοσίευση των αποκαλύψεων από την ιντερνετική σελίδα, όπως και για το αν το CNN αρνήθηκε τους όρους του Wikileaks να προβληθούν τα έγγραφα του αμερικάνικου ΥΠΕΞ. Το σίγουρο είναι ότι για μερικές ημέρες ακόμα θα έχουμε να διαβάζουμε αρκετά. Το πόσο σοβαρά, μένει να το δούμε.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου