Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Νουβέλα οι αποκαλύψεις των Wikileaks

για επιλεγμένους πολιτικούς και κράτη

*Το 90% των τηλεγραφημάτων βασίζονται σε δημοσιεύματα

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θυμίζουν νουβέλα οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks σε ορισμένα ξένα ΜΜΕ από την περασμένη Δευτέρα. Για τη χώρα μας, μέχρι στιγμής, φαίνεται να ισχύει το ανέκδοτο που λέει ότι οι πράκτορες της CIA (προσθέστε εδώ και οι ομόλογοι Αμερικανοί διπλωμάτες) δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε δύο μόνο κράτη του κόσμου:στην Ελλάδα γιατί όλοι μιλάνε πολύ και στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλάνε καθόλου. Έτσι, ενώ συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την κατευθυνόμενη πρωτοσέλιδη ενημέρωση τεσσάρων ευρωπαϊκών εντύπων και σε μικρότερο βαθμό μιας αμερικάνικης εφημερίδας (οι προειδοποιήσεις είχαν αρχίσει μήνες νωρίτερα), περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο των υποτίθεται μυστικών εκατοντάδων τηλεγραφημάτων του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Λέω υποτίθεται γιατί δεν μπορεί να είναι μυστική ή άκρως απόρρητη η εκτίμηση του πρέσβη, του επιτετραμμένου, του δεύτερου, του τρίτου, του ακολούθου κάθε είδους (στρατιωτικού, εμπορικού, Τύπου και πάει λέγοντας) ότι η Ελλάδα είναι ένα διεφθαρμένο κράτος! Εδώ το ομολογούν ανώτατα χείλη και το τονίζουν με έμφαση στους ξένους, μήπως μας λυπηθούν και μας σώσουν οικονομικά. Συνεπώς τα αφεντικά τους στην Ουάσιγκτον θα περιμένουν κάτι περισσότερο, να ...όπως στη Ρωσία όπου οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους παραθέτουν λεπτομέρειες (ονοματεπώνυμα) χαρακτηρίζοντάς την “μαφιόζικο κράτος”. Για να μη πάμε στο Τουρκμενιστάν, όπου ο εκεί επιτετραμμένος στολίζει τον ηγέτη της χώρας “έμπειρο ψεύτη”. Πριν ξεχάσω, αν δείτε έστω και ένα τηλεγράφημα σε βάρος του Ισραήλ ή υπέρ της Παλαιστίνης από Αμερικανούς, γράψτε μου.

Πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μας, για την μαρτυρική Κύπρο, ασχολούνται με τα γνωστά εδώ και χρόνια περί πλυντήριου μαύρου χρήματος μέσω άλλων κρατών ή τους ισχυρισμούς για τον μακαρίτη Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ήταν δικηγόρος του Μιλόσεβιτς. Και βέβαια δεν περιμένουμε να μας πουν τι λένε στη Μεγαλόνησο για τον ρόλο των Αμερικανών στην εισβολή των Τούρκων ή για την περιβόητη απαγωγή και μεταφορά από την CIA υπόπτων τρομοκρατών μέσω αεροδρομίου της Κύπρου! Λέτε να δουν το φως της δημοσιότητας τηλεγραφήματα από την Αθήνα για το ίδιο θέμα, αφού πολλές τέτοιες παράνομες πτήσεις έγιναν μέσω ελληνικών αεροδρομίων; Όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου η έγκυρη “El Pais” ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων σοσιαλιστών υπουργών και της ηγεσίας της δικαιοσύνης που προσπάθησαν να κουκουλώσουν αυτή την ιστορία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της εκεί αμερικανικής πρεσβείας.

Στους διπλωματικο-δημοσιογραφικούς κύκλους είναι προφανές ότι το 90% των τηλεγραφημάτων του ιστότοπου Wikileaks είναι επαναλήψεις και αναμάσημα από σειρές δημοσιευμάτων εφημερίδων και διασυνδέσεις με ανθρώπους του Τύπου. Μερικά απ΄ αυτά θυμίζουν Wikikoutsompolia, άλλα όμως αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά. ΄Οπως της ενορχηστρωμένης συγκάλυψης δίωξης τριών Αμερικανών στρατιωτικών υπεύθυνων για τον θάνατο του Ισπανού cameraman Χοσέ Κόουσο σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης το 2003. Ακόμα, για τους αυλικούς του βασιλικού οίκου και τα συγγενικά τους πρόσωπα που παίρνουν από τους πάντες μίζες για να προχωρήσει οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο στο Μαρόκο. Σας θυμίζει κάτι αυτό το αλισβερίσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου