Τα ΜΜΕ δεν είναι για να προστατεύουν
εξουσίες από ενοχλητικές αποκαλύψεις
*Αμερική για Wikileaks: Είναι τρομοκρατία υψηλής τεχνολογίας
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
“Τρομοκρατία υψηλής τεχνολογίας” χαρακτήρισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (Joe Biden) τις αποκαλύψεις των Wikileaks, και (στο περίπου) “υψηλής τεχνολογίας τρομοκράτη” (hi-tech terrorist) τον φερόμενο ως ιδρυτή τους Τζούλιαν Ασάντζ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του αναζητεί νομική φόρμουλα για να ασκήσει δίωξη εναντίον του. Γιατί; “Επειδή μας έχει κάνει ζημιά, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές και τις δουλειές πολλών που εργάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου μας δυσκολεύει να κάνουμε μπίζνες με συμμάχους και φίλους”, συμπλήρωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News (νωρίτερα, ο Ομπάμα ήταν πιο συγκρατημένος, με μια μόνο λέξη “Αποδοκιμαστέο”).
Δύσκολο να εφαρμοστεί για τον Ασάντζ ο αμερικανικός Νόμος της Κατασκοπείας του 1917 περί χρησιμοποίησης και δημοσίευσης εμπιστευτικών και απόρρητων πληροφοριών, μια κατηγορία που φυσιολογικά θα έπρεπε να ασκηθεί και κατά των πέντε εντύπων που συνεχίζουν αποκλειστικά το σίριαλ των αποκαλύψεων (The New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais, Der Spiegel), για να μη πάμε και σ΄ όσα ΜΜΕ τις αναπαράγουν. Αν για την αμερικανική διοίκηση αυτό αποτελεί τρομοκρατία υψηλής τεχνολογίας, για πρώτη φορά αυτά τα χιλιάδες έγγραφα της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ αποκαλύπτουν μέχρι ποιού βαθμού οι πολιτικοί πολλών κυβερνήσεων παραπλανούν εξαπατώντας τους πολίτες των χωρών τους.
Είναι γνωστό ότι κάθε πολιτική εξουσία απεχθάνεται να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ η αλήθεια. ΄Οταν, μάλιστα, αυτή η τελευταία αντικρούει τα έργα και τα λεγόμενα κάθε πολιτικού. 'Οπως ακριβώς αποκαλύπτει το cablegate των Wikileaks με τις αφηγήσεις διπλωματών και άλλων αξιωματούχων με πρωθυπουργούς, υπουργούς, οικονομικούς παράγοντες και πολιτικά στελέχη όλων των παρατάξεων στις περιοχές όπου υπηρετούν. Μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις πλήρους απόκρυψης ή διαστρέβλωσης της αλήθειας εκ μέρους των τελευταίων, με τους πρώτους να τους “ξεβρακώνουν” με τα τηλεγραφήματά τους προς τις κεντρικές υπηρεσίες τους (βασική δουλειά όλων των διπλωματών).
Ο διευθυντής της έγκυρης “El Pais”, Χαβιέρ Μορένο (φωτογραφία), η εφημερίδα του οποίου απεκάλυψε μερικές γνωστές στην κοινή γνώμη περιπτώσεις, έγραψε: “Από το πρώτο τηλεφώνημα του Τζούλιαν Ασάντζ συνειδητοποίησα πως η εφημερίδα είχε στα χέρια της μια μεγάλη επιτυχία. Καθήκον μας ήταν να την δημοσιεύσουμε. Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι εφημερίδες έχουν πολλές υποχρεώσεις: ευθύνη, ειλικρίνεια, ισορροπία και δέσμευση στους πολίτες. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η προστασία των κυβερνήσεων και γενικά της κάθε εξουσίας από ενοχλητικές αποκαλύψεις. Επαγγελματική μας υποχρέωση είναι να ενημερώνουμε τους αναγνώστες”.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ανδρέα, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή