Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η απεργία των ελεγκτών κυκλοφορίας

θα στέλνει τον στρατό στα αεροδρόμια

*Στρατιωτικοί κατευθύνοντα ήδη σ΄ όλα τα αεροδρόμια

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Από στιγμή σε στιγμή ανακοινώνεται επίσημα η επαναλειτουργία όλων των αεροδρομίων της Ισπανίας, αυτή τη φορά με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αν δεν επιστρέψουν αμέσως στα πόστα τους οι απεργοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό αποφάσισε η υπουργική ομάδα κρίσης της κυβέρνησης που συνεδριάζει συνεχώς από νωρίς το απόγευμα με την ηγεσία του ισπανικού ΓΕΕΘΑ. Ο πρωθυπουργός Θαπατερό υπέγραψε τα μεσάνυχτα το σχετικό διάταγμα, ενώ την ίδια ώρα μερικοί ελεγκτές εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης. Ο υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας θα είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των αεροδρομίων.

Αυτή τη φορά ο εκβιασμός δεν πέρασε. Πριν ακόμα εγκαταλείψουν τους πύργους οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε εγκρίνει διάταγμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο (δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αργότερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης). Το διάταγμα όριζε ότι αν δεν γυρίσουν αμέσως στις θέσεις τους, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θα πήγαινε στους πύργους ελέγχου για να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια. Κατά μια πληροφορία, η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να ασκήσει ακόμα και κατηγορία σε βάρος όλων των ελεγκτών.

Η απεργία τους συμπίπτει με την σημερινή έναρξη πενθήμερων διακοπών στην Ισπανία με την ευκαιρία δύο εορτών την προσεχή Δευτέρα και Τετάρτη. Πάντα σε περίοδο διακοπών, ιδίως το καλοκαίρι, αποφασίζουν να διεκδικήσουν αυξήσεις αποδοχών για να ταλαιπωρήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιων και ξένων. Αυτή τη φορά, υπολογίζεται ότι 250.000 ταξιδιώτες θα την “πληρώσουν”, ενώ ελάχιστοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια της Ανδαλουσίας όπου δεν θα επηρεαστούν από την απεργία.

Η ξαφνική μαζική ασθένεια των Ισπανών ελεγκτών, με αιτιολογικό την υπερένταση, ανάγκασε το αρμόδιο υπουργείο και την αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να κάνει αυστηρούς ελέγχους στα σπίτια των απεργών. Η κυβέρνηση προ μηνών αποφάσισε με προεδρικό διάταγμα την ιδιωτικοποίηση των πύργων ελέγχου όλων των αεροδρομίων και την εκπαίδευση νέου προσωπικού για την στελέχωσή τους. Ήταν τότε που είχαν απειλήσει και πάλι απεργία, για να αποκαλυφθούν αυτή τη φορά οι πλουσιοπάροχες αποδοχές τους. Μάλιστα, ένας απ΄ αυτούς είχε αμοιβή την περασμένη χρονιά 900.000 ευρώ, λόγω των πολλών υπερωριών, ενώ οι μισθοί των συναδέλφων του κυμαίνονταν μεταξύ 150-250.000 ευρώ. Το ωραίο είναι ότι ο σύζυγος μιας υπαλλήλου που δούλευε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και κέρδιζε 203.000 ευρώ τον χρόνο δεν έκανε τίποτε άλλο από τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου