Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η ευθύνη της “τέταρτης εξουσίας”

στη νοσηρή σχέση κράτους-πολίτη

*Η Ελλάδα μόνη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες εφημερίδες

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

-Έλα μωρέ, η μόνη αλήθεια που διαβάζεις στις εφημερίδες είναι η ημερομηνία και η τιμή πώλησής τους...

Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει από απλούς ανθρώπους για την αξιοπιστία του ελληνικού Τύπου! Ε, λοιπόν, ούτε αυτό δεν είναι αλήθεια. Προχτές Παρασκευή, λόγω της 48ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που έληξε σήμερα το πρωί, κρατούσαμε στα χέρια μας εφημερίδες με σημερινή ημερομηνία (όσο για τις τιμές, αυτές κι αν δεν αλλάζουν ανάλογα με το εμπόρευμα που προσφέρουν τα Κυριακάτικα φύλλα αγνοώντας την ποιότητα της ενημέρωσης, δίνοντας μόνο έμφαση στο περιτύλιγμα). Αν δεν το παρατηρήσατε, κάντε κλικ σ΄ ένα από τα τόσα ιστολόγια που φιλοξενούν κάθε μέρα τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων και θα το διαπιστώσετε.

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στη κάθε μια. Οι περισσότερες παραδοσιακές και νεόφερτες στην πιάτσα με τις μεγαλύτερες συνήθως πωλήσεις, κυκλοφόρησαν από την Πέμπτη το βράδυ με σημερινή ημερομηνία. Από τις υπόλοιπες, μια είχε ημερομηνία 17-19, ενώ δύο παραδοσιακές (και Κυριακάτικες) βγήκαν με κανονική ημερομηνία της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, χωρίς την ένδειξη του Κυριακάτικου φύλλου. Λόγω της μη απεργίας στη μια από τις δύο τελευταίες, αυτή θα κυκλοφορήσει κανονικά σήμερα (η μόνη που εμφανίστηκε χτες στα περίπτερα), ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα κυκλοφορήσει η άλλη, αφού απουσίασε χτες από την αγορά.

Αυτά στη χώρα όπου η σχέση κράτους-πολίτη ποτέ δεν ήταν υγιής. Με τα συνεχή οικονομικά μέτρα εξόντωσης του πολίτη για να μη βουλιάξει τελείως το κράτος, μπήκαμε ήδη στο στάδιο της αφασίας και οσονούπω οδηγούμαστε στην μονάδα εντατικής θεραπείας μήπως αποφύγουμε το κώμα. Επόμενο ήταν την νύφη να την πληρώσει και ο Τύπος. Εδώ κι αν δεν γίνονται πράματα και θάματα. Η υποτιθέμενη “τέταρτη εξουσία” έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τα έχουμε πει, τα ξέρετε,τα ζείτε από κοντά, τα βλέπετε και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σπάμε όλα τα ρεκόρ. Σε αναλογία πληθυσμού είμαστε η πρώτη χώρα στο κόσμο με τις περισσότερες πρωινές, απογευματινές και αθλητικές εφημερίδες. ΄Ασε το αλαλούμ της ανύπαρκτης νομοθεσίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Πάμε φουλαριστοί στον κατήφορο. Οι επιπτώσεις στα φύλλα, στα κανάλια και στα ραδιόφωνα θα είναι σκληρές για χιλιάδες που θα μείνουν στο δρόμο. Δυστυχώς, οι εκδότες δεν βλέπουν ότι το μέλλον της έντυπης ενημέρωσης είναι πλέον μόνο στη δημοσιογραφική έρευνα και ανάλυση (αγγλιστί investigative journalism). Ο διευθυντής των Times, James Harding, λέει: “Οι εφημερίδες δεν θα πεθάνουν ποτέ. Θα αλλάζει μόνο η μορφή τους. Για πρώτη φορά τα τελευταία 225 χρόνια είδα να πωλείται μια έκδοση της εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Είμαστε μπροστά στην πόρτα μιας άλλης χρυσής εποχής για την δημοσιογραφία. Η τεχνολογία μας ευνοεί”. Στην Ινδία, για παράδειγμα, ο Τύπος ανθεί κυκλοφορικά κατά ένα περίπου 8% κάθε χρόνο. 60.000 εφημερίδες πωλούν 100 εκατ. καθημερινά. Μόνο η κυκλοφορία της αγγλικής έκδοσης των Times of India ξεπερνά τα 3 εκατ. φύλλα.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και καλές γιορτές σου εύχομαι.Δημοσιογραφική έρευνα και ενημέρωση..χμμ..Τι είναι αυτό?..Μέχρι να το πάρουν αυτό χαμπάρι οι διάφοροι δημσιογραφίσκοι θα έχουν φοβερές απώλειες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή