Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

“Μεταξύ μυστικότητας και αλήθειας

πάντα κερδίζει στο τέλος η αλήθεια”

*Wikileaks: οι προφυλάξεις, τα προφυλακτικά και η προφυλάκιση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο παγκόσμιας εμβέλειας Αυστραλός μεγαλομιντιάρχης, Ρούμπερτ Μέρντοχ, πριν μισό αιώνα (το 1958) είχε πει: “Σ΄ ένα αγώνα δρόμου μεταξύ μυστικότητας και αλήθειας πάντα κερδίζει η αλήθεια”. Αυτή η εύστοχη και επιγραμματικά διατυπωμένη φράση ήρθε στο μυαλό μου για τον 39χρονο συμπατριώτη του, Τζούλιαν Ασάντζ, έναν από τους πιο υπεύθυνους της ιστοσελίδας Wikileaks, της νέας ηλεκτρονικής τεχνολογίας άμεσης και αποκαλυπτικής ενημέρωσης. ΄Ισως είναι αρκετά νωρίς να πούμε με βεβαιότητα “Όλοι είμαστε Ασάντζ”, ίσως γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται τελικά πίσω από τον χείμαρρο των μυστικών εγγράφων.

Για τον Αυστραλό “μάγο” της πληροφορικής, αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερες. Τουλάχιστον η προσωρινή προφυλάκισή του στο Λονδίνο τον προστατεύει από ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς και μιντιάρχες, με κάποιους απ΄ τους πρώτους να ζητούν ήδη την εσχάτη των ποινών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Στην ίδια χώρα που ανώτατο δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι “Μόνο η ελευθερία του Τύπου χωρίς απολύτως κανένα περιορισμό μπορεί να βγάλει στο φως της δημοσιότητας και να θεμελιώσει την απογοήτευση της κοινής γνώμης απέναντι στους κυβερνώντες”.

΄Οπως σε κάθε κατασκοπευτική νουβέλα έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με υποψίες κατά του Νο 1 εχθρού. Δεν είναι άλλος από τον εμφανιζόμενο ως ιδρυτή του ιστολογίου που έχει παραμερίσει την διεθνή επικαιρότητα και η ειδησεογραφία ασχολείται μαζί του. Το τελευταίο κεφάλαιο έχει να κάνει με την έλλειψη μέτρων ...προφύλαξης των ερωτικών του ορέξεων με δύο δεσποινίδες στη Σουηδία. Οι 4 κατηγορίες (ένας παράνομος εξαναγκασμός, δύο σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ένας βιασμός) τον οδήγησαν στην προφυλάκιση μέχρι την προσεχή Τρίτη, οπότε ίσως να έχουμε περισσότερες πιπεράτες λεπτομέρειες.

Φαίνεται πως το μέλλον του Τζούλιαν κρέμεται από δύο ...προφυλακτικά που δεν τον προφύλαξαν όσο έπρεπε και τον οδήγησαν στην προφυλάκιση. Για να πάρουμε μια γεύση του σίριαλ (ξεχάστε τι έγραφαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχου για τις off the record συνομιλίες τους με τους κατά τόπου πολιτικούς), και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αρχική συγκατάθεση για σεξ. Με την Miss A. σε κάποια φάση το προφυλακτικό έσπασε και ο Αυστραλός την ανάγκασε να συνεχίσουν. Με την Miss W., ο Τζούλιαν μετά τις πρώτες απολαύσεις και ενώ αυτή κοιμόταν αυτός συνέχισε χωρίς όμως προφυλακτικό. Για να καταλήξουν μετά από 2-3 μέρες και να κάνουν καταγγελίες σε βάρους του, αφού πρώτα αρνήθηκε επίμονα να κάνει εξέταση για έιτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου