Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Για να μη τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα

σήμερα και αύριο οι 27 στις Βρυξέλλες

*Πρόταση για διπλασιασμό του μηχανισμού στήριξης στα 1,5 τρις

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σήμερα και αύριο στο καθιερωμένο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες (μεταξύ ευχών και εναγκαλισμών για τις γιορτάρες μέρες των Χριστουγέννων και της Νέας Χρονιάς) οι 27 θα προετοιμάσουν την συνταγή για να μη τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα. Μιλάμε για το γνωστό μας ταμείο ή μηχανισμό οικονομικής στήριξης, απ΄ αυτό που μας δίνει ακόμα ρευστό πριν βαρέσουμε κανόνι, μέχρι η αντοχή μας να εξαντληθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας. Το έχουν βαφτίσει και Ευρωπαϊκό Κεφάλαιο Οικονομικής Σταθερότητας, με συνολικό ξεκίνημα κάπου 750 δισ ευρώ.

Κατέφυγε σ΄ αυτό μετά από μας και η Ιρλανδία, με την Πορτογαλία (και κάποιες άλλες χώρες) να είναι στα πρόθυρα να ζητήσουν σωσίβιο διάσωσης στις αρχές της νέας χρονιάς. Επειδή ο μηχανισμός στήριξης των χωρών από δυσβάσταχτα χρέη δεν προβλέπεται ν΄ αντέξει, ιδίως μάλιστα αν αναγκαστεί να καταφύγει σε δαύτο και η Ισπανία, οι οικονομικοί εγκέφαλοι προτείνουν να διπλασιαστεί το ρευστό μέχρι 1,5 τρις ευρώ. Για να πάρετε μια γρήγορη εικόνα, αν η Ισπανία (τέταρτη δύναμη στην Ευρώπη με 12% της συνολικής οικονομικής ευρωστίας στην Ε.Ε. και ένα σχεδόν υπερδιπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί) αναγκαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης θα χρειαστεί πάνω από 550 δις.

Σήμερα η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο (με υποστήριξη των ομολόγων του της Ελλάδας και της Πορτογαλίας;) θα προτείνει στη σύνοδο ένα σχέδιο “ευελιξίας”. Θα περιλαμβάνει την επιτάχυνση από πλευράς ΕΚΤ αγοράς μέρους του υπερβολικού δημόσιου χρέους ορισμένων χωρών και την χορήγηση δανείων μικρής διάρκειας για να ανακουφιστεί η πίεση των αγορών στα κρατικά ομόλογα. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, θα μελετηθεί αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους επικρατεί η άποψη πως και το Δ.Ν.Τ. είναι υπέρ του διπλασιασμού σε 1,5 τρις του κεφαλαίου οικονομικής στήριξης των χωρών με αξεπέραστα προβλήματα.

“Αν η ΕΚΤ έκανε το ένα τρίτο της προσπάθειας που κατέβαλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αγορά κρατικών ομολόγων, η σπέκουλα στις διεθνείς αγορές θα είχε τελειώσει”, τόνισε χαρακτηριστικά προ 15νθημέρου σε ομιλία του ο γνωστός μας Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας κοινής οικονομικής διακυβέρνησης. Στην Αμερική η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αγόρασε σε ένα μήνα την ίδια ποσότητα εξωτερικού χρέους που η ΕΚΤ αγόρασε σε δύο χρόνια. Η τελευταία, ισχυρίζονται γνωστοί οικονομολόγοι, έχει απεριόριστες δυνατότητες να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, σε πρώτη φάση μέχρι και 25% του συνόλου, που θα έφτανε μέχρι και ένα τρις ευρώ. Ο Φλεβάρης και Μάρτης θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου