Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ασσάντζ κατακρίνει τα πέντε έντυπα

για την μεθοδολογία των αποκαλύψεων

*Οι γρήγορες αποκαλύψεις γίνονται γρήγορες απογοητεύσεις

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτή η ιστορία των Wikileaks θα έχει πολλά κεφάλαια (ίσως όχι τόσα όσα τα δεκάδες χιλιάδες μυστικά αμερικάνικα διπλωματικά έγγραφα) και βάθος χρόνου. Θυμηθείτε το! Ποτέ μέχρι τώρα η τεχνολογία του διαδικτύου δεν είχε προκαλέσει τόσο δυνατούς πονοκέφαλους σε κυβερνήσεις, δεν είχε τραβήξει την προσοχή και την προβολή της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσα από τα αντίστοιχα ΜΜΕ, δεν είχε προβληματίσει πολυεθνικές επιχειρήσεις,τράπεζες και καθέναν που κρατά οιοδήποτε ηλεκτρονικό μυστικό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε λίγο, στον ρυθμό των ιστοσελίδων θα συντονίζονται έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι τότε ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασσάντζ θα ζει φιλοξενούμενος σ΄ ένα αγγλικό αρχοντικό 110 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, στην καρδιά μιας καταπράσινης έκτασης 2.500 στρεμμάτων (αντίστοιχα με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου), ιδιοκτησίας του παλαίμαχου Βρετανού δημοσιογράφου Vaughan Smith. Ο τελευταίος έχει σηκώσει τη σημαία των “πρωταθλητών της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας” μέσα από ένα τηλεοπτικό σταθμό (Frontline News) και μια λέσχη (Frontline Club). Στο μεταξύ ο μετρ “χακτιβίστας” προστατευόμενός του μπορεί να ηρεμεί για όσα του καταμαρτυρούν, αλλά δεν μένει με κλειστό το στόμα. Δίνει συνεχώς συνεντεύξεις παίρνοντας σβάρνα απειλώντας τους πάντες και τα πάντα.

Σε μια απ΄ αυτές (στους “Times” του Λονδίνου) τα ΄βαλε με τα πέντε “φιλικά” του έντυπα που κάνουν σίριαλ τις αποκαλύψεις του ιστολογίου του. Τους ασκεί κριτική για τον τρόπο δημοσίευσης των εγγράφων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μας έχουν προκαλέσει βαθύ πόνο με τον φτωχό χειρισμό προβολής αυτών των ντοκουμέντων. Νομίζουν ότι είναι σε κίνδυνο η δική μας υπόληψη και όχι η δική τους. ΄Επρεπε να τους διορθώνουμε συνεχώς (εννοεί τα έντυπα The New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais”, Der Spiegel)”.Παράλληλα παραδέχεται ότι τα Wikileaks έκαναν πολλές αλλαγές και διορθώσεις στα έγγραφα των Αμερικάνων για να προστατευτούν πρόσωπα και κυβερνήσεις.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι για δημοσίευμα της “Guardian” επειδή διέρρευσε και διόρθωσε λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές του περιπέτειες στη Σουηδία (προφανώς έχει μόνο ο ίδιος αυτή την αποκλειστικότητα, δηλαδή να διαρρέει και να διορθώνει κείμενα!). Είναι η εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται για ένα εξάμηνο και συνεχίζει να δίνει συνεντεύξεις για το μέλλον του. Βαρά καμπανάκι πως θα τον δολοφονήσουν αν εκδοθεί και φυλακιστεί στις ΗΠΑ, πως ετοιμάζει να παρουσιάσει στα μέσα της νέας χρονιάς την αυτοβιογραφία του και άλλα πολλά. Την ίδια ώρα η νορβηγική συντηρητική εφημερίδα “Aftenposten” ισχυρίζεται ότι κατάφερε να υποκλέψει όλα τα μυστικά έγγραφα των Wikileaks και ήδη τα επεξεργάζεται, αν δεν μας ...δουλεύει ένα από τα διευθυντικά της στελέχη ( ονόματι Ole Erik Almlid).

*Υ.Γ. Χρόνια μας πολλά, κάπως καλύτερα ρε αδερφέ, με πλήρη υγεία και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου