Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Μόνος του στο Παρίσι ο Παπανδρέου

από τους 27 ηγέτες της Ευρώπης

*Οι της Πορτογαλίας και Ισπανίας έχουν...απλωμένο τραχανά

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μοναξιές στο Παρίσι, σήμερα Δευτέρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι, για τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα είναι εκεί με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου σε ένα άτυπο συμβούλιο θα συζητήσουν για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και την κλιματική αλλαγή, με τα αναπόφευκτα ψηφίσματα του είδους για τις διεθνείς διενέξεις. Για να δούμε τι θα μας πουν για τα τραγικά γεγονότα στην πόλη Ελ Ααγιούν της Δυτικής Σαχάρας από το δικτατορικό-δεσποτικό καθεστώς του Μαρόκου, με τους άμεσους ενδιαφερόμενους (Γαλλία, Ισπανία, Η.Π.Α. και βάλε) να μη καταδικάζουν τις πρωτοφανείς διώξεις των κατοίκων ζητώντας την ανεξαρτησία τους.

Από το σύνολο των 27 αρχηγών κρατών ή πρωθυπουργών της Ενωμένης Ευρώπης, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός σοσιαλιστής ηγέτης. Βλέπετε, μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις! Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά αυτό το τρίο του νότου αισθάνεται στο πετσί του περισσότερο από τους υπόλοιπους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα δικά μας τα ξέρουμε γιατί τα ζούμε, με τις αμέσως επόμενες μέρες να κλαίνε μανούλες με τα νέα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση κατόπιν πιεστικής απαίτησης της τρόικας .

΄Οχι ότι πάνε πίσω στην Πορτογαλία και Ισπανία. Αν και εκεί η χρονική αντοχή θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας,οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί των δύο αυτών χωρών δεν θα είναι σήμερα στο Παρίσι. Το δράμα της ανεργίας και οι συνέπειες της φυσιολογικής κοινωνικής αναταραχής δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τέτοια ταξίδια. Στην Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός απειλεί τις τελευταίες ώρες να βγάλει την Πορτογαλία από το ευρώ, αν δεν δεχτεί η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε ένα κοινό πλάνο εξόδου από την οικονομική κρίση (στο τέλος της εβδομάδας θα είναι εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου, για να πάρει μέρος στην σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι).

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα εκπροσωπηθεί στο Παρίσι από την γραμματέα διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος (΄Ελενα Βαλενθιάνο). Η ανεργία στη χώρα του σκαρφάλωσε στο 20%, με τις προβλέψεις όλων για το μέλλον να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες μέχρι τις επόμενες εκλογές στις αρχές του 2012, που φαίνεται να χάνει πανηγυρικά το κόμμα του, εκτός και αν ....Δεν είναι τυχαίο πως μόλις πριν δύο 24ωρα στη Σεούλ (στην σύνοδο των G20) ο Θαπατέρο ζήτησε επίμονα από τον Σαρκοζί να συνέλθουν οι υπουργοί Εργασίας των 27 για να αντιμετωπιστεί η ανεργία (μήπως και στην Ελλάδα δεν ...φουλάρει στα ίδια περίπου επίπεδα);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου