Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι ξένοι πήραν το ουσιαστικό μήνυμα

της συνέντευξης του πρωθυπουργού

*Σήμερα στη σύνοδο των Βρυξελλών ο εφιάλτης της οικονομίας

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα το βράδυ είχε μόνο σαν απώτερο στόχο την συσπείρωση μερικών με το δίλημμα ...αν δεν ψηφίσετε τους δικούς μας, θα ξαναμιλήσει ο λαός στις κάλπες. ΄Ενας άλλος βασικός αποδέκτης τής (χρονικά) ξαφνικής εμφάνισης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν επίσης η σημερινή (Πέμπτη και Παρασκευή) σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Εκεί θα ξαναζωντανέψει ο εφιαλτικός πονοκέφαλος για την παραπέρα εξεύρεση λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας, κι έπρεπε να το χωνέψουν ....Ξέρετε το χάλι μας, η αποδοκιμασία της ψήφου θα είναι φυσικό επόμενο για τα μέτρα που λάβαμε, δείξτε κατανόηση, τα περί εκλογών ξανά είναι για τους ιθαγενείς.

Να γιατί μια μέρα νωρίτερα προηγήθηκε το άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”, ώστε το περιεχόμενο του να φτάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών τους στην Αθήνα. Το νέο χοντρό παλούκι είναι η επιμονή της Γαλλίας και Γερμανίας να αναθεωρηθεί μέσα στην επόμενη τριετία η συνθήκη της Λισαβόνας με την θέσπιση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, όταν εμείς θα είμαστε έτοιμοι να κλατάρουμε. Να πέφτουν δηλαδή δυνατές καμπάνες στις ανυπάκουες χώρες που δεν φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τα ελλείμματά τους, για παράδειγμα να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ή στην χειρότερη περίπτωση (βλέπε ημετέρα) να επιβάλλεται ελεγχόμενη πτώχευση.

Το σενάριο με αντίδοτο την καραμέλα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν χτυπήσει κόκκινο, φτιάχτηκε πριν λίγες μέρες στο παραλιακό θέρετρο της γαλλικής πόλης Ντοβίλ, όπου Σαρκοζί και Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους 25. Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς αποφάσισαν να βάλουν στους δημοσιονομικά δυστροπούντες τα δύο πόδια σ΄ ένα παπούτσι. Αυτοί κουμαντάρουν (πήρατε χαμπάρι τις χθεσινές δηλώσεις της πληθωρικής κυρίας να τονίζει με έμφαση πως “Χωρίς Γερμανία και Γαλλία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή ΄Ενωση”!). Θέλουν να προστατέψουν και τις τράπεζές τους, στις οποίες (δεν ξέρω τι κάνουν άλλοι) η Ελλάδα χρωστά τα μαλλιοκέφαλά της. Μιλάμε για χρέη εκατοντάδων δις ευρώ, κρατικών και ιδιωτικών.

“Η συνέντευξη και το άρθρο του πρωθυπουργού είχε κι άλλους αποδέκτες”, μου έλεγε με νόημα το πρωί τηλεφωνικώς πρώην πρέσβης μας στις Βρυξέλλες. Θυμίζοντάς μου και μια λεπτομέρεια με σημασία (επιμένοντας συνεχώς στο ότι το περιεχόμενο της συνέντευξης, όχι του άρθρου, κάθε άλλο παρά ωφελεί την εύθραυστη εικόνα της χώρας μας στα μεγάλα οικονομικά κέντρα). Ποιά; ΄Οταν το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του έχασε τους μεγάλους δήμους της Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το βράδυ των αποτελεσμάτων ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε και τους κούφανε όλους, δηλώνοντας πως ....νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μου πείτε, εποχές ευημερίας! Ναι, αλλά κατά τον ΓΑΠ, το τίμημα πληρώνουμε τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου