Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010


Ένας βολεμένος λαός

είναι ηττημένος λαός

*Δεν είναι αργά για μια πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και για πολλά χρόνια διδάσκει εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη και Αμερική. Πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση τον επιχορήγησε με 1,6 εκατ. ευρώ για να κάνει μια έρευνα-μελέτη για την “Ιστορία των συναισθημάτων στην Αρχαία Ελλάδα”. Διάβασα, δεν θυμάμαι πού, ότι βλέπει στη ξενιτιά πολλή ελληνική τηλεόραση μέσω δορυφόρου. Τον ρώτησαν γιατί, κι αυτός στα σοβαρά απάντησε:

-Για να μη με πιάνει νοσταλγία. Βλέπεις λίγο ελληνικά κανάλια και δεν θέλεις να ξανάρθεις στην Ελλάδα.

Δεν έχει καθόλου άδικο ο ΄Αγγελος Χανιώτης (φωτογραφία), γνωστός καθηγητής της Οξφόρδης και του Πρίνστον. Ρίχνεις μια ματιά σε οποιοδήποτε πρωινό τηλεοπτικό πρόγραμμα και στην κυριολεξία πλακώνεται η ψυχή σου για τον τόπο που ζούμε. Αν είσαι στην Ελλάδα, θέλεις να δραπετεύσεις. Η διαφορά μου με τον καθηγητή είναι ότι εγώ δεν βλέπω καθόλου, μα καθόλου, ελληνική τηλεόραση όταν είμαι στο εξωτερικό για να νοσταλγώ όλο και περισσότερο την πατρίδα μας. Και βέβαια, κανένας δεν χρειάζεσαι επιχορήγηση από την Ε.Ε. για να μελετήσει τα συναισθήματα στη σύγχρονη Ελλάδα! Οι περισσότεροι αναπαύονται στα ένδοξά μας ...αρχαία μεγαλεία και δεν θέλουν ή δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την τωρινή πραγματικότητα. Η διεθνής οικονομική συγκυρία έφερε στην επιφάνεια τι σαθρό κράτος είμαστε, έτοιμο να καταρρεύσει.

Τις πιο επώδυνες επιπτώσεις θα τις αισθανθούμε στο πετσί μας, κυρίως την επόμενη πενταετία. Με δυσβάσταχτο εξωτερικό χρέος και καλπάζουσα ανεργία (να δείτε που σύντομα θα φτάσουμε και επίσημα το 20% της Ισπανίας, γιατί με τις στατιστικές αλχημείες ίσως και να το έχουμε ήδη ξεπεράσει). Βάλτε κάτω τα νούμερα του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς και θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα χρειαστούμε δάνεια πολλών δις ευρώ για να γίνουν πληρωμές ώστε να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή. Μήπως η σωτηρία μας είναι να επενδύσουμε για πάντα στις φυσικές μας ομορφιές, με το πολύτιμο αβαντάζ της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα κάλλη των ονειρεμένων νησιών μας; Ν΄ ανάψουμε πράσινο φως σε ξένους επενδυτές: Κινέζους, εμίρηδες μέχρι και φακίρηδες, ίσως έτσι καρποφορήσει και το σενάριο ...“Ομόλογα αποδήμων” (άλλο και τούτο!).

Η φράση ...΄Ενας βολεμένος λαός είναι ηττημένος λαός (ανήκει σε κάποιον που δεν συγκράτησα το όνομά του), τα λέει όλα. Ποτέ δεν είναι αργά για μια πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση, έστω λίγο πριν από το τελευταίο σκαλοπάτι του γκρεμού.

3 σχόλια:

  1. μη με παρεξηγησεις.. γνωριζω οσο λιγοι την ξενιτια.
    Ομως ειναι πολυ ευκολο να κρινουμε την Ελλαδα οταν ειμαστε μακρια απ' αυτην. Εξιδανικευουμε μια ιδεα που φερει το ονομα της πατριδας μας και γυρω απ' αυτη σκεφτομαστε.
    Τωρα μελεταμε και κρινουμε "εξω απ' τον χορο" και αυτο δεν ειναι απλα κοινωνικα ανηθικο, αλλα και εθνικα αλητηριο.
    Ευχαριστουμε, αλλα δε θελουμε αλλη μια κριτικη απο ανθρωπους που λενε οτι αγαπανε την Ελλαδα με προϋποθεσεις. Δεν ειστε ελληνες. Ειστε αυτο που ονειρευεστε σαν Ελλαδα.
    Αν παλι εχω αδικο, τοτε δεν εχετε παρα να παρατησετε τη ζωη σας στο εξωτερικο -οπως εγω- και να ερθετε να δωσετε τον αγωνα σας εδω, μαζι μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχεροί όσοι κατάφεραν να φύγουν από το βόθρο που δημιούργησε η μεταπολίτευση.Ελπίζω να ακολουθήσω σύντομα.
    Εθνικά αλητήριο δεν είναι να περιγράφεις την αλήθεια,αλλά το να ψηφίζεις εγκληματίες για να βολεύεσαι στο δημόσιο και να ζεις μέσα στην αποβλάκωση που προσφέρουν ολά τα μέσα ,επί 35 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...να κανουμε "αποδοχη εθνικης κληρονομιας", δηλαδη να δη-
    λωσουμε αν αποδεχομαστε η' μη την Ελληνικη Κληρονομια.
    Διοτι αυτο εχει συνεπειες.Συνεπαγεται δικαιωματα, αλλα και
    υποχρεωσεις.Να μη ενεργουμε οπως μας βολευει, δηλαδη αλλοτε με επαινους και αλλοτε με υβρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή