Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σαρωτικός ανασχηματισμός κυβέρνησης

και κόμματος του σοσιαλιστή Θαπατέρο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τα πάνω κάτω φέρνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Θαπατέρο. Μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης που για το εκλογικό σώμα πάει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να κατρακυλά σ΄ όλες τις δημοσκοπήσεις. Με την διαφορά να φτάσει στις 14 μονάδες πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, και αβέβαιο το μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν δηλαδή θα είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία μετά από ενάμιση χρόνο. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι συνθήκες διατήρησης των σοσιαλιστών στην εξουσία με την βοήθεια δύο μικρών εθνικιστικών κομμάτων (που επιτρέπουν την ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές) αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ο ευρύτατος ανασχηματισμός δεν περιορίζεται μόνο στα υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και στο ίδιο το κόμμα με ορίζοντα ακόμα και αυτή την αλλαγή της σκυτάλης στην κορυφή. Που δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις περιστάσεις και την φιλοδοξία του ίδιου του Θαπατέρο, να στοχεύει στην αντικατάστασή του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ανακοίνωση των νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σήμερα Τετάρτη σε λίγες ώρες και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα περιλαμβάνει:

*Την αντικατάσταση της πρώτης αντιπροέδρου, Βέγκα, από τον μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικών,Ρουμπαλκάμπα, που θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του και θα εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι το πρόσωπο που φέρεται σαν φαβορί για να αντικαταστήσει τον Θαπατέρο (ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει off the record στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004, ότι θα προτιμούσε δύο τετραετίες στο τιμόνι, αν και αργότερα συνεργάτες του δεν απέκλειαν μια ακόμα 4ετία).

*Την (ξανα)δημιουργία υπουργείου Προεδρίας με την τοποθέτηση ευρωβουλευτή, Χαουρέγκι, ο οποίος απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στο κόμμα και μαζί με τον προαναφερθέντα Ρουμπαλκάμπα θα αποτελέσουν ίσως το δίδυμο του νέου άξονα στην κομματική ιεραρχία του σοσιαλιστικού κόμματος.

*Καταργούνται δύο υπουργεία, Οικισμού και Ισότητας, που κατείχαν γυναίκες.

*Αλλάξει ο υπουργός Εξωτερικών, Μορατίνος, την θέση του οποίου θα πάρει η μέχρι τώρα υπουργός Υγείας, Τρινιδάδ Χιμένεθ.

*Συνολικά οι αλλαγές θα επηρεάσουν τουλάχιστον τα μισά από τα 16 υπουργεία, χωρίς να θιγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και υπουργεία που έχουν άμεση σχέση μ΄ αυτό (Δημοσίων ΄Εργων, κ.λ.π.).

Το βέβαιο είναι ότι ο Θαπατέρο φαίνεται να βασίζει το μέλλον του στις ικανότητες του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Ρουμπαλκάμπα, τον οποίο ουσιαστικά χρήζει νούμερο 2 στην κυβέρνηση, πέρα από τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ηγεσία του οργανωτικού κομματικού σχηματισμού με νέα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου