Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

Το πραγματικό έλλειμμα...αξιοπιστίας μας

*Η Eurostat αμφισβητεί και τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το τριήμερο τσεκάρισμα των ελεγκτών της Eurostat τελειώνει αύριο Τετάρτη (με τυπική επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών), αλλά ήδη τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γράφουν ότι βασικό ζητούμενο είναι το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος.....αξιοπιστίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, το έλλειμμα του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 13% του ΑΕΠ, επειδή οι ελεγκτές των Βρυξελλών αμφισβητούν ακόμα και τα αναθεωρημένα στοιχεία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλά, μα πολλά, χρόνια για να πιάσουμε τους στόχους που βάζει ο Αλμούνια.

Αυτά στις οικονομικές ειδήσεις, σαν συνέχεια των τελευταίων ημερών, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα μας εμφανίζεται σαν το “μαύρο πρόβατο” στην ευρωζώνη. Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, ο ξένος γελάει (και συνάμα απορεί) με την σύλληψη του Αλβανού που δραπέτευσε δύο φορές με ελικόπτερο από τη φυλακή. Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, να σου καπάκι η έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για την διαφθορά, όπου η Ελλάδα κατρακυλά στον πίνακα βαθμολογίας, ισοβαθμεί με την ΠΓΔΜ (δεν χρειάζεται να την αναφέρω ολογράφως), με την Μποτσουάνα και Τυνησία να έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Γυρίζοντας σ΄ αυτό που καίει όλους και θα μας ζεματίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκείνο που δεν καταλαβαίνουν οι ξένοι είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στο ξεχαρβάλωμα της οικονομίας της και την ίδια στιγμή να μπαίνει σχεδόν τελευταία σε ύφεση η οικονομία της. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο γεγονός ότι πριν ακόμα μπούμε καλά καλά στο ευρώ, η δυσπιστία των κοινοτικών μας εταίρων απέναντι στους ελληνικούς δημοσιονομικούς λογαριασμούς ήταν σαφέστατα εμφανής. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκείνο που μας σώνει τώρα είναι το μπάσιμο μας στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας πατώνει φουλαριστή;

Ας μη πιπιλίζουμε την καραμέλα της διεθνούς κρίσης. Δεν φταίει αυτή όταν ο πολίτης κλέβει το κράτος και σε αντίποινα το κράτος κλέβει τον πολίτη, όταν δεν πληρώνεις ΦΠΑ, όταν δεν πληρώνεις τον φόρο που σου αναλογεί, όταν το πολιτικό σύστημα δίνει πρώτο το κακό παράδειγμα της διαφθοράς, και πάει λέγοντας. Τα διάφορα κόλπα, π.χ. με τις κρυφές ενισχύσεις των κάθε είδους ΔΕΚΟ, οι συστηματικά ετεροχρονισμένες εγγραφές εσόδων και δαπανών ή οι αλχημείες του κόστους των αμυντικών δαπανών, κάποτε βγαίνουν στην επιφάνεια. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. έχουν αναθεωρηθεί τα οικονομικά τους στοιχεία, με τη δικιά μας να είναι πρωταθλήτρια στη διαφορά (να προσθέσω ένα θ μεταξύ φ και ο;).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου