και το feeling με τον Παπανδρέου
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Δεν θα είναι μια καθαρά τυπική επίσκεψη, σαν εκείνες τις καθιερωμένες “γύρες” που κάνουν οι πρωθυπουργοί λίγο πριν οι χώρα τους αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για να ενημερώσουν τους ομολόγους τους. Αυτή τη φορά ο ερχομός του πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Αθήνα, του Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, θα έχει ένα ξεχωριστό feeling. ΄Ισως γιατί ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και κρατά παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, πέρα από το γεγονός ότι οι δύο χώρες συμφωνούν σε όλα σχεδόν τα διμερή και διεθνή θέματα, και έχουν φιλικούς δεσμούς. ΄Οσο για τα σοβαρά εσωτερικά τους προβλήματα, αυτά είναι στο περίπου πανομοιότυπα (οικονομική κρίση, ανεργία, μέχρι και ...διαφορετικού είδους τρομοκρατία).
Από το ισπανικό ....Μαξίμου και ΥΠΕΞ με διαβεβαίωναν μέχρι χτες ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η οριστική ημερομηνία, αλλά το πιθανότερο είναι η επίσκεψη να γίνει την τελευταία εβδομάδα του μήνα που μας τρέχει ή τις αρχές του επόμενου. Οι σχέσεις των δύο σοσιαλιστών πρωθυπουργών στις δύο αντίθετες όχθες της Μεσογείου είναι γνωστές τα τελευταία χρόνια (μη ξεχνάμε ότι ο ΖΡ “Θέτα Πε”, όπως εν συντομία προσφωνείτε απ όλους τους σπανιόλους, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου για να συγχαρεί τον Γιώργο Παπανδρέου), με την διαφορά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και ο χρόνος πολύτιμος για την επίλυσή τους.
Η ημερομηνία “παίζει” σε συνδυασμό με άλλες επισκέψεις στην Κύπρο και γειτονική Βουλγαρία, πέρα από μια δέσμευση του Θαπατέρο να περάσει και από την Αίγυπτο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στα πλαίσια της άριστης σχέσης μεταξύ Θέτα Πε και Γιώργου Παπανδρέου ο πρώτος να μείνει και ένα βράδυ στην Αθήνα, προφανώς για να έχουν χρόνο να τα πουν μεταξύ τους καλύτερα. ΄Οχι τόσο για την εξαμηνιαία ισπανική προεδρία της χρονιάς που θα μας μπει, αφού στο 62 σελίδων προσχέδιο των θεμάτων, που προβλέπεται να βγουν στην επιφάνεια και έχει ήδη δοθεί στα ισπανικά κόμματα και ξένες διπλωματικές αποστολές, δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, με την Ισπανία και μας από κοντά σημαιοφόρους για την (μετά από χρόνια και καιρούς) ένταξή της στην Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου