Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Megaλη Ευρώπη - Mini ηγέτες

*Μανιώδης bloger ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

΄Οταν είσαι σχεδόν άγνωστος πέρα από τα εθνικά σύνορα της χώρας σου, φυσικό είναι η επιλογή σου σε ένα ανώτατο αξίωμα έξω απ΄ αυτή να προκαλεί όχι μόνο αίσθηση αλλά και ερωτηματικά στη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό συνέβη με τον πρωθυπουργό μιας μικρής χώρας, του Βελγίου, όπως και με την βρετανίδα επίτροπο Εμπορίου. Οι τίτλοι και τα σχόλια όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξαν αυτή την διαπίστωση, με την προσθήκη ότι είναι άτομα χαμηλών τόνων. Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι (το επίθετο προφέρεται και Ρομπούι, ανάλογα με την μητρική γλώσσα καθενός) και η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας και όχι μόνο, η Κάθριν ΄Αστον, σίγουρα δεν παραξενεύτηκαν.

Ο χρόνος θα δείξει αν πράγματι έχουν ξεχωριστά ηγετικά προσόντα ή επιβεβαιωθούν οι πρώτες επιφυλάξεις για τις ικανότητές τους. Το βέβαιο είναι ότι η επιλογή τους από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. ήταν προϊόν μακρόχρονων διαβουλεύσεων και συμβιβασμών, με το πάνω χέρι να ανήκει στον γαλλο-γερμανικό άξονα. Κυρίως για την έχουσα τον αριστοκρατικό τίτλο της βαρονέσας από το 1999, που πέρα από μια έμπρακτη χειρονομία ισότητας των δύο φύλλων, η τελική επικράτησή της αντισταθμίζει το “άδειασμα” του γνωστού μας Τόνυ Μπλερ για την θέση του προέδρου. Πόστο που δόθηκε στον Φλαμανδό πρωθυπουργό, γνωστό Ιησουίτη καθολικό, με βαθύτατες χριστιανικές ρίζες (τόσες, που να μη θέλει την μουσουλμανική Τουρκία στους κόλπους του θεσμού, την προεδρία του οποίου θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες).

Η μοιρασιά των δύο πόστων μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών ήταν αναμενόμενη, αφού οι πρώτοι έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο 62άχρονος Ρομπάι ή Ρομπούι έχει καλή φήμη διαπραγματευτή με ειδικότητα να πετυχαίνει συναινέσεις (ίσως γιαυτό και έγινε πρωθυπουργός στο Βέλγιο πριν ένα χρόνο, μετά από ακυβερνησία 18 μηνών), διακριτικός σε όλα, καθολικός (“είναι καθαρά προσωπική μου άποψη για την μουσουλμανική Τουρκία”, ισχυρίζεται ο ίδιος) και μανιώδης blogero. Οι αποδοχές του θα ξεπερνούν τις 310.000 ευρώ τον χρόνο, πέρα από άλλα έξτρα, με το συνολικό κόστος για την κάλυψη της θέσης του θα έχει καθοριστεί για τον νέο χρόνο σε 1,5 εκατ. ευρώ (σπανίζουν τέτοιοι συνάδελφοι blogκέροι!).

Η νεοφώτιστη στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, 53άχρονη ΄Αστον, λέγεται ότι ξέρει να γεφυρώνει αντιθέσεις, έχει καλό όνομα στις Βρυξέλλες, είναι επίτροπος από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, με μόνη εμπειρία στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Η μεγάλη καινοτομία της νέας συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει την δημιουργία ενός διπλωματικού σώματος κάπου 4.000 υπαλλήλων που θα επανδρώσουν πάνω από 130 κοινοτικές πρεσβείες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, παράλληλα με εκείνες των 27 χωρών της Ε.Ε. Το ποιός θα έχει το πάνω χέρι σε πολλά και λεπτά θέματα μεταξύ αυτών των δύο τύπων πρεσβειών, ο χρόνος θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου