Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

*Βρυξέλλες και μεγαλοεκδότες πιέζουν

Απαγόρευση διαφήμισης από την ΕΡΤ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

΄Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση των διαφημίσεων και από την ελληνική κρατική τηλεόραση. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της νομοθετικής ρύθμισης εξαρτάται από την νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήδη εξετάζει την χρηματοδότηση των δημοσίων ραδιοτηλεοράσεων στα 27 κράτη-μέλη της από τον κρατικό κορβανά. Παράλληλα θα πρέπει να ικανοποιήσει και το μόνιμο αίτημα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (βλέπε και μεγαλοεκδοτών) που ζητούν επίμονα την απόσυρση της ΕΡΤ από την διαφημιστική αγορά.

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το πρώτο βήμα. Υπερψήφισε (με 510 υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές) τις νέες ρυθμίσεις για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα την καταναλωτών. ΄Ετσι, μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών, ήρθε η ώρα όλες οι χώρες της Ε.Ε. να τις έχουν νομοθετήσει μέχρι τα μέσα του 2011. Το δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή της συνθήκης ή καλύτερα του πρωτοκόλλου του Άμστερνταμ, που αναφέρεται ειδικά στην λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα της χρηματοδότησής της. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κοινότητας (C340, στις 10.11.1997) και υπογράφηκε εκ μέρους της Ελλάδας από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

΄Οπως θυμάστε, στις 5 του περασμένο Μαΐου σας είχα αποκαλύψει τις προθέσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας να κόψει τις διαφημίσεις από την κρατική τηλεόραση. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε ήδη και θα εφαρμοστεί από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, με τις ιδιωτικές τηλεοράσεις να πληρώνουν ένα 3% από τα ακαθάριστα έσοδά τους , όπως και ένα 0,9% οι εταιρίες τηλεφωνίας, κ.λ.π., ενώ περιορίζονται οι αγορές ακριβών προγραμμάτων και κλείνουν οι στρόφιγγες σπατάλης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Για να τελειώνουμε (για να θυμηθούμε και τη δική μας Αγία Παρασκευή, περιμένοντας το ...θαύμα της), σήμερα Τετάρτη αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του ο νέος (όχι στην ηλικία, αφού είναι 81 ετών) πρόεδρος της ισπανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αφού χτες πήρε τις ευλογίες και της συντριπτικής της πλειοψηφίας της Βουλής. Μιας τηλεόρασης, χωρίς διαφημίσεις μετά από 5 εβδομάδες, αλλά με ένα εντυπωσιακό βραβείο. Αυτό του καλύτερου βραδινού δελτίου ειδήσεων σ' όλο τον κόσμο, που της απονεμήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Και στα ...δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου