Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στην El Pais
“Σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης
των τραπεζών αν δεν βελτιωθούμε”.
*Δεν αποκλείει κι άλλη μείωση ξένου οίκου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

“Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημα με τα δικά της μέσα”, είναι ο τίτλος της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην έγκυρη El Pais, για να προσθέσει ότι η χώρα μας θα βγει απ΄ αυτή την άσχημη κατάσταση με τις δικές της μεταρρυθμίσεις “κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ, παρά το ότι το είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση εδώ και πέντε χρόνια”.

Στο ερώτημα αν ανησυχεί για τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα και σε ένα χρόνο δεν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η απάντηση ήταν σαφέστατα καταφατική:
“Ναι, χωρίς αμφιβολία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ. Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν επηρεαστεί από επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα και έχουν καλή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή στηρίχθηκαν πολύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να συνάψουν φθηνά δάνεια με εγγύηση κρατικά ομόλογα. Εάν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.

Ο αναγνώστης της συνέντευξης παίρνει το ξεκάθαρο μήνυμα πως και η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στον ίδιο αν όχι χειρότερο παρανομαστή με την Ισπανία, όταν μάλιστα βλέπει τον αρμόδιο υπουργό να παραδέχεται ότι : “ Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και αυτό αποτελεί προτεραιότητα ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοδότηση”.

Σαν να μη έφτανε αυτό, έρχεται καπάκι και η ομολογία: “Είναι πιθανόν να έχουμε μια μείωση από την πλευρά της Moody’s (ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα). Δεν το αποκλείω¨. Για να διαβεβαιώσει ότι δεν φοβάται κοινωνικές αναταραχές ή διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα από την λήψη των νέων μέτρων.

1 σχόλιο:

  1. Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    www.ksipnistere.blogspot.com
    email : ksipnistere1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή