Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Η El Pais διερωτάται για το επόμενο θύμα στην Ελλάδα
Κυβερνητική κρίση ή κοινωνική ειρήνη;
*Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ, αναταραχές τους επόμενους μήνες

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Όταν μια έγκυρη προοδευτική εφημερίδα, όπως είναι η El Pais, περιγράφει με τα πιό μελανά χρώματα την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα, μόλις λίγο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, τότε σίγουρα ο αναγνώστης θέτει το ίδιο ερώτημα με την παραδοσιακά σοσιαλιστική ισπανική εφημερίδα: “Ποιό θα είναι το επόμενο θύμα του ελληνικού τέλματος; Μια κυβερνητική κρίση ή η κοινωνική ειρήνη;”.

Η καλή συνάδελφος Maria Antonia Sanchez-Vallejo παρακολουθεί από κοντά όσο ελάχιστοι ξένοι την ελληνική πολιτική πραγματικότητα (κάλυψε για την El Pais τις τελευταίες εκλογές στην Αθήνα και την Πέμπτη αφιέρωσε μια εκτεταμένη νεκρολογία στον αξέχαστο άνθρωπο που επί δεκαετίες ήταν πρόεδρος του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, με τίτλο “Χρήστος Λαμπράκης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας”) και δίνει μια πλήρη εικόνα , κάνοντας αναφορές σε ό,τι προηγήθηκε:ανεξέλεγκτες φωτιές, βίαιες και καταστρεπτικές κινητοποιήσεις της νεολαίας, κατάρρευση της οικονομίας.

Σε χθεσινό ολοσέλιδο ρεπορτάζ της με τίτλο “Η κρίση στην Ελλάδα προκαλεί ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ” και υπότιτλο “Αναλυτές και συνδικαλιστές προβλέπουν νέες κοινωνικές ταραχές”, επισημαίνει το πρώτο ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο υπεύθυνων υπουργών για την οικονομία (Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη) και διαπιστώνει ότι η θέσπιση αντιλαϊκών μέτρων φρενάρει μέχρι σημείου παράλυσης την κυβέρνηση. “ Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στην εξουσία με καλές προθέσεις. Με τις πρώτες αλλαγές άρχισε ο καυγάς. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή”, ισχυρίζεται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η συνέχεια είναι ο ...Θεός να μας φωτίσει. Η δημοσιογράφος της El Pais φιλοξενεί δηλώσεις του κοινωνιολόγου Κωνσταντίνου Τσουκαλά και της συνδικαλίστριας της ΟΛΜΕ, Αγγελικής Φατούρου. Η δεύτερη λέει ότι “Η κατάσταση είναι δραματική. Προβλέπω κοινωνική έκρηξη τους πρώτους μήνες του 2010”. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του πρώτου: “Η μεσαία τάξη θα πληγεί περισσότερο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι αναπόφευκτες νέες κοινωνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση”.

Κατά τον κοινωνιολόγο μας “ Η απελπισία και απογοήτευση της νεολαίας έχει προκληθεί από την έλλειψη αξιοπιστίας του κράτους, το φιάσκο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και την ανεργία. Τα βίαια επεισόδια του περασμένου χρόνου ήταν μια εκδήλωση μιας κρίσης πολύ βαθύτερης. Κυριαρχεί η απελπισία, οι λύσεις δεν μπορεί να είναι άμεσες και συνεπώς είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος”, συμπληρώνει ο κ. Τσουκαλάς, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά η συνάδελφος.

2 σχόλια:

  1. Ο δασκαλος μου(Ανδρεαδης) στο δημοτικο σχολειο(1963-64) μας ελεγε:" στη Γερμανια, οι δασκαλοι διδασκουν στα παιδια οτι η Γερμανια ειναι μια μεγαλη αγελαδα απο την οποια αρμεγουμε γαλα για να ζησουμε.Αρα,πρεπει να προσεχουμε την αγελαδα,για να εχουμε γαλα..."
    Στην Ελλαδα,αυτο που μαθαινουμε ολοι εξ απαλων ονυχων ειναι το συνθημα : " Φατε την Αγελαδα ".
    Αυτη ειναι η μεγαλη διαφορα νοοτροπιας..!
    Τιποτε δεν ειναι τυχαιο...Πρεπει επειγοντως να σωσουμε την Αγελαδα..αν πραγματικα αγαπαμε τα παιδια μας..!!!
    Π.ΑΔΑΜΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger. Ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη βάζοντας το blog μας στη σελίδα σας. Θέλουμε επίσης να σας πούμε ότι τα «μεγάλα» Blog των δημοσιογράφων που βάζετε στη σελίδα σας …δεν σας βάζουν αυτά… σκεφτήκατε ποτέ γιατί..??? Tους έχετε κάνει μάγκες…για βγάλτε τους από τι σελίδα σας να τους δούμε..!! Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    www.ksipnistere.blogspot.com
    email : ksipnistere1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή