Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Να μείνουν οι νέοι στο χωριό, αξιοποιώντας την παράδοση

Παραδοσιακό Εργαστήρι Λεβιδίου
από το
http://www.tiselias.gr

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, με την απεριόριστη πληροφόρηση που μας παρέχει και μας δίνει τη δυνατότητα να μην γινόμαστε θύματα ούτε της βιομηχανίας ούτε της κακώς εννοούμενης παράδοσης. Οι επισημάνσεις του ιατρικού κόσμου για τα χημικά πρόσθετα και τις επιβλαβείς βιομηχανικές ουσίες, μας σπρώχνουν όλο και περισσότερο στα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα. Η λογική του έτοιμου δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τι τρώμε ή τι βάζουμε στο δέρμα μας. Οι περασμένες γενιές περισσότερο κατασκεύαζαν παρά αγόραζαν. ΄Ο,τι έχαναν σε χρόνο το κέρδιζαν σε ποιότητα.

Καθημερινά πληθαίνουν οι ιστότοποι με μικρές μονάδες παραγωγής από ανθρώπους που επιστρέφουν στα παλιά επαγγέλματα, όπως του μελισσοκόμου, του σαπωνοποιού, του οινοποιού, του μυλωνά. Εκτός από τα μοναδικά προϊόντα που μας προσφέρουν, συνεισφέρουν στο να μην χαθεί η ικανότητα του ανθρώπου να επιβιώνει με λιγότερα χρήματα, επιστρατεύοντας την τεχνική που του κληρονομήθηκε για να φτιάξει βασικά είδη της καθημερινότητάς του: το ψωμί, το κρασί του ή γιατί όχι και το σαπούνι του για να πλυθεί και να παστρέψει το νοικοκυριό του.

Για παράδειγμα, η παρασκευή του καθημερινού ψωμιού, αντικείμενο της «εστίας» για τους παλαιότερους, έχει σήμερα ανατεθεί λόγω ευκολίας στον αρτοποιό. Ο οίνος που ευφραίνει καθημερινά το τραπέζι μας, έχει επίσης ανατεθεί στην βιομηχανία ή αντικατασταθεί από άλλα ποτά, όπως την μπύρα. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν φαίνεται να αντέχει τις αμέτρητες εξαρτήσεις μας από τους «ειδικούς», ενώ παράλληλα η υγεία μας φθίνει. Ευτυχώς για τον τόπο μας, υπάρχει ακόμα ζωντανή η παράδοση. Η λέξη έχει κουράσει, μιας και ο όρος εκφυλίστηκε από τους επιτήδειους.

Για να μη νιώθουμε τον τρόμο του φυλακισμένου ποντικιού μπροστά σε οποιαδήποτε οικονομική κρίση, φτιάξαμε το μικρό μας “Παραδοσιακό Εργαστήρι Λεβιδίου”, μια απλή οικογενειακή επιχείρηση που χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και δεν παράγει κανένα απόβλητο. Εκεί παρασκευάζουμε το γνωστό μας παραδοσιακό σαπούνι από αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Με την «ψυχρά μέθοδο» του παππού μας που δεν χρησιμοποιεί βρασμό του ελαιολάδου ούτε προσθήκη άλατος. Κατάλληλο για πολλές χρήσεις (ξύρισμα, λούσιμο, πρόσωπο, μαλλιά, ευαίσθητες περιοχές). Κόντρα στις αλλεργίες και την ξηροδερμία, αφού δεν περιέχει χημικά και μπορεί να αντικαταστήσει στο μπάνιο ολόκληρη την γκάμα των «καλλυντικών μας», ανακουφίζοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευαισθησία σας στο πείραμα μας, για ένα εναλλακτικό μοντέλλο παραγωγής και εμπορίου που στη θέση του κέρδους βάζει την αυτονομία, την αξιοπρεπή διαβίωση, την προσιτή τιμή, την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή