Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Από τον θρίαμβο της 25ης Μαρτίου

στη τέφρα της 21ης Απριλίου 2010

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το έχει η μοίρα μας. Σημαδιακές οι παραπάνω ημερομηνίες. Την πρώτη, γιορτάσαμε την απόφαση για τον μηχανισμό οικονομικής μας στήριξης (προσωρινής διάσωσης) από τις 15 χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την δεύτερη, σήμερα δηλαδή, τους υποδεχόμαστε μέσα από την ηφαιστειακή τέφρα σαν εθνοσωτήρες της χώρας (καμιά σχέση με το έμβλημα της δικτατορίας του 1967). ΄Επειτα σου λέει ότι δεν συνεχίζουμε να γράφουμε ένδοξες σελίδες, με μαύρα γράμματα αυτή τη φορά, παρά τους λεονταρισμούς μας, τις απειλές μας και την διδασκαλία τού τι επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον.

Πάμε ολοταχώς για ελεγχόμενη πτώχευση, με την επιτήρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οι δύο τελευταίοι θα είναι οι κηδεμόνες μας. Την ίδια ώρα, βάζουμε τους δικούς μας όρους για να μας δώσει δάνειο το ΔΝΤ. Παράλληλα, αρνούμαστε να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (όπως έκανε η Αργεντινή). Ξέρετε να μου πείτε μια χώρα που βρέθηκε υπό κηδεμονία για το εξωτερικό της χρέος και να την σκαπουλάρισε; Το μυαλό μου πάει στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής , όπου το γενικό πρόσταγμα το είχαν οι κύριοι που από σήμερα θα μας κάνουν επιθεωρήσεις και θα επιμείνουν στους δικούς τους απεχθείς όρους. Ελπίζω να μη μας αφήσουν πλήρως ξεχαρβαλωμένους .

΄Εχω την αίσθηση ότι δεν θα μας κάνουν τη χάρη να πάμε για παύση πληρωμών, που κατά τους οικονομολόγους δεν σημαίνει πάντα και πτώχευση. Οι έγκυρες ξένες οικονομικές εφημερίδες υπολογίζουν ότι την επόμενη 5νταετία η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί γύρω στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μη κατεβάσει ρολά το μαγαζί. Δηλαδή, κάθε χρονιά μέχρι και το 2014 κάποιοι πρέπει να μας δίνουν από 50 δισ. ευρώ. Είναι να σου πέφτουν όσα μαλλιά σου έχουν απομείνει, αν δεν έχεις ήδη καραφλιάσει. Λέτε να επικαλεστούμε το διεθνές δίκαιο, για να διεκδικήσουμε τα δανεικά από τους κάθε είδους τοκογλύφους!

Μέχρι και οι χώρες της ευρωζώνης θα ευεργετηθούν. Με το αζημίωτο, βέβαια. Για να αποφύγουν το στραπάτσο του νομίσματός τους, θα μας προσφέρουν δάνεια που θα συνάψουν με μικρότερο επιτόκιο και θα μας τα δώσουν ζητώντας μεγαλύτερο. ΄Ετσι ακριβώς το λέει συνεχώς, για να σας φέρω ένα παράδειγμα, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Ισπανίας, υπουργός Οικονομικών και προεδρεύουσα του Ecofin, η σενιόρα ΄Ελενα Σαλγκάδο. Είναι η απάντησή της στον συντηρητικό αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος την κατηγορεί ότι τη νύφη θα την πληρώσει ο Ισπανός φορολογούμενος. Τόσο καταλαβαίνει από οικονομία το αδελφό κόμμα της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου