Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Μαύρα τα μαντάτα και για την 'Οπερα,

αλλά έξω ο Γερουλάνος εντυπωσιάζει

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τι απαράμιλλη ανδρική ομορφιά! Πραγματικός Άδωνις ο δικός μας υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, η φωτογραφία του οποίου στολίζει την συνέντευξή του στην καλή ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, την Κυριακή του Πάσχα (κοινή ημέρα εορτασμού της Ανάστασης φέτος με τους καθολικούς). Το ελαφρό γενάκι είναι θέμα γούστου, αλλά όσες είδαν την φωτό σίγουρα εντυπωσιάστηκαν (το αν διάβασαν το κείμενο δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω). Ιδανικός εκπρόσωπος του πολιτισμού και του τουρισμού μας ο Παύλος Γερουλάνος (για τους ξένους, κυρίως), αλλά οικονομολόγος του MIT και του Harvard, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο τίτλος της συνέντευξης είναι “Με την κρίση πρέπει να δούμε αν θα διατηρήσουμε την Όπερα ή όχι”, λες και με τόσες ελληνικές οπερέτες η Όπερα θα μας χάλαγε την σούπα! Μίλησε, όμως, για την πειρατεία στο διαδίκτυο (με αφορμή την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να πάρει αυστηρότατα μέτρα), που ήταν και το κύριο θέμα της άτυπης συνόδου των ομολόγων του στην Βαρκελώνη. Και είπε διάφορα, όπως για την λήψη μέτρων για την προστασία του ελληνικού πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το διαδίκτυο μόνο υπό όρους προστατευτισμού, καθώς δίνει την ευκαιρία σε πολιτισμούς με περιορισμένο ακροατήριο, όπως ο ελληνικός, να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Μίλησε για σύνδεση μεταξύ τουρισμού και ανάπτυξης ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, ανέφερε ότι δεν πρέπει να παρθούν ακραίες θέσεις στο θέμα της πειρατείας στο διαδίκτυο, στο δε ερώτημα τι κάνει η Ε.Ε. είπε: “Είναι κάπως γραφειοκρατική και κινείται με σχετικά αργούς ρυθμούς. Να διεξάγει έναν «διάλογο σοφών» και να βρει τι πρέπει να κάνει για να μείνει ζωντανός ο πολιτισμός της. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν μια τεράστια κληρονομιά που έχει καθορίσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αν η Ε.Ε. θέλει να μετατραπεί σε πραγματική ένωση πρέπει ασχοληθεί με τον πολιτισμό των χωρών-μελών του Νότου και να ξεκινήσει ένα διάλογο”.

΄Οσο για την Όπερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με περικοπές στον τομέα του πολιτισμού λόγω της κρίσης, ο υπουργός απαντά ότι όντως υπάρχουν μεγάλες περικοπές, αλλά η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ξεκάθαρους στόχους και διοχετεύει χρήματα σε αποτελεσματικούς τομείς. Αναφέρει ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την Όπερα, και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η λειτουργία της ή όχι. Επισημαίνει ότι το υπουργείο του αναζητά τρόπους να την διασώσει, αλλά είναι δύσκολο καθώς έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τον προϋπολογισμό της που απαιτούνται μεγάλες θυσίες ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, ξέχασα να σας πω ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου