Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Mea culpa ομολογεί για πρώτη

φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

*“Είμαστε όλοι στο ίδιο παπόρι”, λέει σε συνέντευξή του

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αυτό κι αν δεν είναι είδηση! Ο υπουργός της Οικονομίας μας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομολογεί για πρώτη φορά ότι εκεί που έφτασε σήμερα η κατάντια της ελληνικής οικονομίας... είναι mea culpa. Ομολογεί, δηλαδή, τα σφάλματα και της δικής του κυβέρνησης, εξηγώντας μάλιστα και το γιατί.

΄Εχω στα χέρια μου την έγκυρη εφημερίδα “El Pais”, όπου στη σημερινή της έκδοση (σελίδα 33), με τίτλο “Είμαστε όλοι στο ίδιο παπόρι” αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού μας το Σάββατο το μεσημέρι, μετά την λήξη του άτυπου συμβουλίου των ομολόγων του της Ε.Ε. στην ωραία Μαδρίτη. Βέβαια, για μας η είδηση δεν είναι στον τίτλο της εφημερίδας (που φιλοξενεί την φωτογραφία του τσάρου της τσέπης όλων μας), αλλά στην πρώτη παράγραφο της συναδέλφου Alicia Gonzalez (καμιά σχέση με τον Φελίπε). Αν και δεν είμαι επίσημος μεταφραστής καμιάς ξένης γλώσσας (αρκετά προβλήματα έχω με την μητρική στη ξενιτιά), διαβάζω:

“Σε μια χειρονομία λίγο συνηθισμένη μεταξύ των οικονομικών υπευθύνων, ο 'Ελληνας υπουργός της Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε χθες το mea culpa μετά την λήξη του Ecofin. Και το έκανε για την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων σε βραχυπρόθεσμο διάστημα της κυβέρνησής του. “Είναι πολλές οι αιτίες που εξηγούν την τιμωρία που υποφέρει το ελληνικό χρέος. Η πρώτη είναι ότι οι αγορές υποστηρίζουν τις περικοπές αυτού του έτους, αλλά δεν βλέπουν αρκετά τα μέτρα ρύθμισης για τα επόμενα χρόνια”, παραδέχτηκε. “Μερικοί προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα με αυτή την κατάσταση”.

Τα υπόλοιπα, είναι γνωστή ...οικονομική φιλολογία. Κάτω από τον τίτλο “Είμαστε όλοι στο ίδιο παπόρι” - το “παπόρι” είναι δική μου ελεύθερη μετάφραση του “πλοίου”, η καλή εφημερίδα επεξηγεί ότι ... “Ο Έλληνας υπουργός υπενθυμίζει ότι η κρίσης επηρεάζει κι άλλες χώρες, αν και αποφεύγει να συγκριθεί με την Ισπανία. Υπόσχεται στις αγορές περισσότερα ρυθμιστικά μέτρα”.

Ρε μήπως δεν αποδόθηκαν σωστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου