Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Από το κόσκινο των Βρυξελλών

οι επόμενοι προϋπολογισμοί μας

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και πιστεύω να το πήρε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φεύγοντας χθες το απόγευμα από τη Μαδρίτη. Αν και στην συνέντευξη που έδωσε, μετά το άτυπο συμβούλιο των ομολόγων του και του eurogroup, δεν μας είπε τίποτα το καινούργιο, οι ξένοι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι: Από δω και μπρος η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θέλει να εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών-μελών της πριν αυτοί κατατεθούν προς ψήφιση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Δηλαδή, ο μηχανισμός της Νομισματικής ΄Ενωσης των Βρυξελλών θα δίνει το πράσινο φως, κι όσοι δεν συμμορφώνονται θα έχουν αυστηρές κυρώσεις.

Η πρώτη και μεγάλη κρίση του ευρώ, την οποία φαίνεται να προκάλεσε ένα από τα 16 μέλη της ευρωζώνης (φυσικά, όλων οι σκέψεις πάνε στην Ελλάδα), θα έχει συνέπειες και στα υπόλοιπα μέλη. Με άλλα λόγια σ' όλους. Κατά τον διεθνή Τύπο, αυτό είναι το κυριότερο δίδαγμα του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε με την χώρα όπου ...ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Το σχέδιο έγκρισης των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες ήταν στα σκαριά από καιρό, αλλά τώρα τέθηκε στο τραπέζι και έγινε με ενθουσιασμό δεκτό από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Ολί Ρεν, χειροκροτούμενο θερμά κι από τον πρόεδρο του eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν αναρωτηθήκατε ποιά είναι η γνώμη της πληθωρικής μας ΄Αγγελας (Μέρκελ), η τακτική της οποίας έχει βάλει σε τροχιά επικίνδυνη την οικονομική αλλά και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τα καπρίτσια της και τις προς ημάς προσβολές, την απάντηση έδωσε λίγο αργότερα ο υφυπουργός της επί των Οικονομικών, Joerg Asmussen. Θέλησε να κάνει ξεκάθαρο ότι “η οικονομική πολιτική είναι στην κυριαρχία και μόνο κάθε χώρας. Τίποτα δεν είναι υπεράνω των εθνικών κοινοβουλίων”. Ο Ολί Ρεν δεν μετρίασε τον ενθουσιασμό του, δεν έκανε πίσω, είπε όμως ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι αντιδράσεις και στις 12 Μαΐου θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για να ενδυναμωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Για να μη φύγει κανένας υπουργός Οικονομικών με αμφιβολίες (περιλαμβανομένου και του δικού μας), ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο φύλακας της Συνθήκης”, έχει την ευθύνη να ανταλλάσσει πληροφορίες προς όφελος όλων των χωρών-μελών, αν και το τελικό ΟΚ το δίνουν κάθε μια απ΄ αυτές. Όσο για την Ελλάδα, όλα τα ξένα ΜΜΕ θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το ίδιο και την χρεοκοπία της, αφού τα μέτρα που έχουν παρθεί και αυτά που υπολείπονται, δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης. Πολλοί ήδη μιλούν για διαγραφή χρεών και γενικό ξεπούλημα, σαν λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου