Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο Θαπατέρο εμπιστεύεται την Ελλάδα,
αλλά αυτόν δεν τον εμπιστεύεται η Ε.Ε.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Διαβάζω στους σημερινούς πρωτοσέλιδους τίτλους των απογευματινών εφημερίδων τα περί “στήριξης” της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον Θαπατέρο (Τα Νέα), τα περί “εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου” από τον ίδιο (Ελευθεροτυπία) και άλλα παρόμοια σε άλλα έντυπα. Είναι από την συνέντευξη του Θαπατέρο στην έγκυρη “El Pais” και σχεδόν επανάληψη των όσων είπε προ καιρού στην ισπανική Βουλή μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, τα έχετε διαβάσει πρώτοι από αυτό εδώ το blog στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτό δα έλλειπε να μην έχει ο Παπανδρέου την στήριξη και την εμπιστοσύνη του σοσιαλιστή Θαπατέρο. Αυτό είναι λογικό, φυσικό και πασίγνωστο. Αυτό που είναι τελείως άγνωστο στον ελληνικό λαό είναι το ότι η Ευρώπη δεν έχει εμπιστοσύνη στον Θαπατέρο. Για να μη νομίσετε ότι κάνω αντιπολίτευση στον μέχρι τώρα χαρισματικό πολιτικό ηγέτη της Ισπανίας, η παραπάνω διαπίστωση “Η Ε.Ε. δεν εμπιστεύεται τον Θαπατέρο” είναι ολοσέλιδος και πρωτοσέλιδος τίτλος της επίσης έγκυρης εφημερίδας “La Vanguardia”, μόλις πριν από λίγες ημέρες. Που το στηρίζει;

-Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Τύπος, τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα των ΗΠΑ, μέχρι και η China Daily επισημαίνουν την αδυναμία του Ισπανού πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει την σοβαρή οικονομική κρίση -και όχι μόνο-στη χώρα του, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. ελάχιστα προσφέρει “είναι πυροτεχνήματα και τίποτε άλλο”. Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών κυρίως εφημερίδων είναι μακροσκελέστατος και δεν έχει νόημα η παρουσίασή του.

Σύμφωνα με ταν δημοσιεύματα αυτά (που μεταφράζονται όλα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Μαξίμου της Μαδρίτης, που αρχίζει με το ίδιο γράμμα και ακούει στο όνομα Μονγκλόα), η μόνη δύναμη του Θαπατέρο είναι η αδυναμία της συντηρητικής αντιπολίτευσης να τραβήξει ακόμα πιο μπροστά και να ξεπεράσει το προβάδισμά της 3-5 μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, δεν είναι παράξενο ότι μετά τον καταιγισμό των ξένων δημοσιευμάτων ο Θαπατέρο αποφάσισε για πρώτη φορά να δώσει συνέντευξη στα μέλη του Συνδέσμου Ξένων Ανταποκριτών στην Ισπανία. Ας τα έχει υπόψη του ο κ. Παπανδρέου, αφού σε λίγες ημέρες θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ισπανίας. Και κάτι ακόμα:

*Η αναφορά του Θαπατέρο στην Ελλάδα, στη συνέντευξή του στην “El Pais” τελειώνει με το μήνυμα «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, όπως έχουμε στηρίξει και άλλες χώρες, την Ισλανδία, και ακόμα περισσότερο χώρες στην ζώνη του ευρώ. Το κάνουμε για λόγους αλληλεγγύης, για λόγους ευρωπαϊκούς και για λόγους σχετικούς με το ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου