Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

“Μωρά προβληματικά”
Ισπανία και Ελλάδα

*Κατά τον εκπρόσωπο της Μέρκελ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί 24ωρο από τότε που πέταξε την...κοτσάνα του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ζαπατέρο, ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν εφαρμόζουν πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και αναγκάστηκε να κάνει στροφή 360 μοιρών. Το ωραίο είναι ότι τα σκάγια πήραν και την χώρα μας, με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ να χαρακτηρίζει την Ισπανία και την Ελλάδα “μωρά προβληματικά”, όσον αφορά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κι αυτό, χωρίς να διαμαρτυρηθούμε εμείς. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους, αμέσως μετά την πρόταση Ζαπατέρο στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ρομπάι, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Παπανδρέου, υπήρξε οξύτατη αντίδραση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών-μελών (όπως της Βρετανίας). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Reiner Bruderle, την χαρακτήρισε “ανόητη”, συμπληρώνοντας ότι είναι αντίθετη με το νέο πνεύμα της συνθήκης της Λισαβόνας, ακόμα και ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας. Λίγες ώρες μετά, η πρώτη αντιπρόεδρος της Ισπανίας αναγκάστηκε να κάνει ολοκληρωτική στροφή και να τα ...πάρει όλα πίσω, δίνοντας την εξήγηση ότι ...ο Ζαπατέρορ μίλησε για “συνεργασία και καλύτερο συντονισμό, που δεν σημαίνει επιβολή κυρώσεων”.

Κάπου εδώ γίνεται και η δική μας εμφάνιση (ας ρωτήσει ο κ. Παπανδρέου τον κ. Ρομπάι αν είναι ακριβώς έτσι!). Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας σε οικονομικά θέματα, δηλαδή της Μέρκελ, ο Norbert Barthle, βγήκε και δήλωσε ότι η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται στο ίδιο παρανομαστή της οικονομικής κρίσης, συμπληρώνοντας την χαρακτηριστική φράση “είναι μωρά προβληματικά”. Μέσα σ΄ ένα τέτοιο κλίμα, Ισπανοί συνάδελφοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό τους τον περασμένο Νοέμβριο στην Ελλάδα και αμέσως μετά στη Γερμανία, επισημαίνουν την ενόχληση της Μέρκελ για τα δίωρο περίπου στήσιμο του Ζαπατέρο, επειδή ο τελευταίος προτίμησε να επισκεφθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολις στην Αθήνα και να καθυστερήσει στο ραντεβού του.

Γεγονός είναι ότι την τελευταία χρονιά ο Ζαπατέρο αυτοσχεδιάζει, λέγοντας και ξελέγοντας, ανακοινώνοντας κάτι χωρίς κανένα απολύτως συγκεκριμένο περιεχόμενο, κάνοντας ό,τι του περνά απ΄ το χέρι για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η δεξιά (αρχές του 2012). Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πίσω 3-6 μονάδες. Είναι ότι αμφισβητείται ανοικτά μέσα από το κόμμα του για το αν θα πρέπει να είναι υποψήφιος και πάλι. Η εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε. άρχισε γι αυτόν και το κόμμα του με τον χειρότερο τρόπο, σε μια στιγμή που είχαν αναπτερωθεί οι ελπίδες του για μια καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε να πούμε πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου