Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πρόκληση η σπατάλη εκατομμυρίων
για τις άτυπες συνόδους “υπουργών”
*Αφορά και τη δική μας εξαμηνιαία προεδρία

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ζητάνε θυσίες από τον πολίτη, βαράνε καμπανάκι ότι δεν υπάρχει ...σάλιο στα ταμεία, αλλά βγάζουν απ΄ έξω την ουρά τους για τις ευθύνες κακοδιαχείρισης. ΄Ομως, οι πολιτικοί συνεχίζουν να σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ σε προκλητικές συνάξεις πολυτέλειας και εκδηλώσεις αναψυχής. Το διαπίστωσα το τελευταίο διήμερο στη Σεγκόβια, μια γραφικότατη πόλη 90 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, με το εμβληματικό ρωμαϊκό υδραγωγείο 2000 ετών, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1985, και άλλα αξιοθέατα (άσε το ξακουστό “κοτσινίγιο”, το μικρό γουρουνάκι στο φούρνο με ξύλα και τις τοπικές λιχουδιές!).

Στα πρώην μεγαλοπρεπέστατα βασιλικά ανάκτορα με τους απέραντους κήπους, λίγο έξω από την πόλη, έγινε το πρώτο άτυπο συμβούλιο υπουργών της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. Για την ακρίβεια, ελάχιστων μόνο υφυπουργών αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα, αφού οι υπόλοιποι από τους 27 ήταν σε επίπεδο γενικών διευθυντών (για παράδειγμα ο δικός μας). Στο δεύτερο συμβούλιο που άρχισε χθες στη μαγευτική Σεβίλλη, η εκπροσώπησή μας αναβαθμίστηκε σε επίπεδο υφυπουργού (με την κυρία Μπιρμπίλη, αρμόδια για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος). Εγώ θα σας περιγράψω το περιβάλλον αυτών των συνάξεων.

Ελπίζω να συγκινηθούν οι αρμόδιοι, αφού θα ΄ρθει και η δική μας εξαμηνιαία προεδρία, για να αποφύγουμε ευτράπελες καταστάσεις και επαναλήψεις του παρελθόντος από τέτοιου είδους προκλήσεις. Η αλήθεια είναι ότι από το 2003 μέχρι πρόσφατα είχαν μειωθεί αισθητά, επανεμφανιζόμενες τώρα στην Ισπανία, που η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%, με αξεπέραστη όμως την οικονομική κρίση (είναι στο ίδιο περίπου παπόρι με μας). 'Εχει προγραμματίσει κάπου 12 συνόδους κορυφής (οι 7 με τρίτες χώρες) και 21 άτυπες υπουργών. Θα τολμήσουν να εμφανίσουν στο τέλος το συνολικό κόστος για να γελάσει κάθε πικραμένος;

Σ΄ αυτές τις άτυπες υπουργικές συνάξεις γίνεται μια ανάγνωση ενός κειμένου κάθε αντιπροσωπείας ή ανταλλαγή απόψεων χωρίς καμία δέσμευση, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν στις Βρυξέλλες. Ποιος πληρώνει το τεράστιο κόστος των μέτρων ασφαλείας με τις μετακινήσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων αστυνομικών, την δαπάνη των μεταφερόμενων αντιπροσωπειών 27 κρατών-μελών,τις φιλοφρονήσεις,τα αναμνηστικά δώρα και την όλη υποδομή διοργάνωσης; Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα, όταν πριν οκτώ χρόνια σαν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας σε άτυπη σύνοδο υπουργών Τουρισμού, πάλι στην Ισπανία, οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι από τα αυστηρά μέτρα της αστυνομίας στο Σανταντέρ έκαναν χειρονομίες αποδοκιμασίας στο πέρασμα των αυτοκινητοπομπών, του είδους “καλά τρώτε και περνάτε με τα δικά μας λεφτά”, χωρίς να λείπουν και μερικά φάσκελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου