Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο Παπανδρέου πάει στο Νταβός

*Το τρίπτυχο είναι:Ξανασκέψου
-Ξανασχεδίασε-Ανασυγκρότησε

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Όλα είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα από τους διοργανωτές του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις χιονισμένες μαγευτικές ελβετικές Άλπεις, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου. Μέχρι και πού θα καθίσει ο κάθε υψηλός καλεσμένος, δηλαδή σε ποια στρογγυλή τράπεζα, με ποιον δίπλα του και το αντικείμενο της κουβέντας. Που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από τη μια μεριά η γενική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και (προσοχή εδώ γιατί μας αφορά, επειδή θα είναι και ο δικός μας σ΄ αυτό το τραπέζι) ειδικότερα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Πληροφορίες από την πλευρά των διοργανωτών, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει “κονφιρμάρει” την συμμετοχή του στη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα. Παρέα με τον Γιώργο Παπανδρέου θα είναι, εκτός και συμβεί κανένα απρόοπτο την τελευταία στιγμή, ο ομόλογός του σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο (προφανώς επειδή τα δημοσιονομικά ελλείμματα Ελλάδας-Ισπανίας λίγο απέχουν), πέρα από το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι αυτό το διάστημα και προεδρεύων της Ε.Ε. (θεσμός αποδυναμωμένος σημαντικά με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας).

Στην ομήγυρη, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι διοργανωτές θέλουν να παρευρίσκεται επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Trichet, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Balkenende, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Leterme. Ο νυν προεδρεύων της Ε.Ε., Θαπατέρο, είναι βέβαιο ότι θα πάρει μέρος και σε μια άλλη στρογγυλή τράπεζα, με την παρουσία του προέδρου της Νότιας Κορέας, της Νότιας Αφρικής, του Μεξικού, του Καναδά και του προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Klaus Schwab).

Αυτά για την “Μέκα” της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, την ιερή πόλη σύναξης αυτών που αποφασίζουν για την τσέπη όλων μας. Στο Νταβός θα μαζευτεί την άλλη εβδομάδα μια περίπου χιλιάδα πολιτικών ηγετών, οικονομολόγοι, πρόεδροι πολυεθνικών εταιριών και άλλοι σχετικοί παρατρεχάμενοι απ΄ όλες τις μεριές του πλανήτη, μέχρι και ο πολυεκατομμυριούχος Μπίλ Γκέιτς και ο λιγότερο εύπορος πρόεδρος της Google θα δώσουν το παρόν. Κεντρικό σύνθημα φέτος, όπως μου είπε στέλεχος της διοργανωτικής επιτροπής για την Ευρώπη, θα είναι το τρίπτυχο: Ξανασκέψου-Ξανασχεδίασε-Ανασυγκρότησε. Μας ήρθε κουτί. Ούτε συνεννοημένοι να ΄μαστε, κύριε πρωθυπουργέ μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου