Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τοκογλυφία, περίπου καραμπινάτη,

ο μηχανισμός στήριξης από την Ε.Ε.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Τοκογλυφία, στο περίπου καραμπινάτη, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε βάρος της Ελλάδας, αποδεικνύεται τελικά ο περιβόητος μηχανισμός οικονομικής στήριξης της χώρας μας. ΄Οσο πλησιάζει ο χρόνος για την χορήγηση του πρώτου δανείου των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις υπόλοιπες 15 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες και οι όροι. Και δεν μιλάμε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα μας δώσει κι αυτό το μερίδιό του, με σαφώς μικρότερο επιτόκιο, αλλά αφού πρώτα τού τάξουμε λαγούς με πετραχήλια (θα τις δούμε όλοι τις συνέπειες πριν ακόμα σκάσει το ρευστό).

Θέλετε ένα παράδειγμα; Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας θα μας δώσει δάνειο 3.672 εκατομμυρίων ευρώ (το 12,2% των 30 δισ.) με επιτόκιο γύρω στο 5% (σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς). Το δάνειο που θα μας δώσει θα είναι δάνειο που θα πάρει η ίδια προς 2% περίπου, συμπεριλαμβανομένου και του ρίσκου σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση. Οι φίλοι μας οι Σπανιόλοι θα κάνουν τη μπάζα τους, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, αφού με το επιπλέον 3% του επιτοκίου θα κερδίζουν κάθε χρόνο 110 εκατ. ευρώ από την Ψωροκώσταινα. Μιλάμε για καθαρά, αφού με τα υπόλοιπα 73 εκατ. ευρώ που θα δίνουμε εμείς θα πηγαίνουν για την απόσβεση του δανείου που θα πάρει η Ισπανία. Συνολικά, εμείς θα χρεωνόμαστε κάθε χρόνο 183 εκατ. ευρώ.

Αυτό βγαίνει από τα επίσημα χείλια του ίδιου του πρωθυπουργού, του Θαπατέρο, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο ισπανικό Κοινοβούλιο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μοναδικό θέμα, η τελευταία σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, η σημαδιακή για μας ημέρα της 25ης Μαρτίου 2010. Η Ελλάδα είχε την...τιμητική της. Ακούστηκε το όνομά της πάνω από χίλιες φορές. Θυμήθηκα τα ωραία χρόνια της μαχόμενης δημοσιογραφίας, στα μέσα του 1985, όταν έκανα κοινοβουλευτικό (και πολιτικό) ρεπορτάζ, με τον διευθυντή της εφημερίδας να με διαολοστέλνει γαβγίζοντας ότι δεν ήθελε τα πρακτικά, που μπορούσε να τα έχει στέλνοντας τον κλητήρα, αλλά την ερμηνεία τους σύμφωνα με την πολιτική γραμμή της εφημερίδας.

Αυτή τη φορά, χωρίς άγχος, απολάμβανα όλο το πρωινό έχοντας μπροστά μου την απ΄ ευθείας μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης από το ισπανικό κοινοβούλιο. Ο ένας (αρχηγός της συντηρητικής πλειοψηφίας), παρουσίαζε τη χώρα μας στη μονάδα εντατικής θεραπείας, λέγοντας κάθε τόσο και λιγάκι ότι “η Ισπανία έγινε Ελλάδα”, κάνοντας κωλοτούμπα την αρχική του άρνηση να μας δοθεί το δάνειο. Ο άλλος (πρωθυπουργός) να ισχυρίζεται ότι η Ισπανία είναι σε κανονικό τρίκλινο θάλαμο με άλλους ασθενείς, αναλύοντας τα κέρδη από την όλη διαδικασία. Η συνέχεια θα δοθεί στην ψηφοφορία της Βουλής για την τελική έγκριση της τοκογλυφίας.

1 σχόλιο:

  1. Η Έρημη Χώρα
    Πέσαμε τελικά στον γκρεμό, το ΔΝΤ είναι εδώ. Η κυβέρνηση, μέσα από απίστευτες παλινωδίες και αντιφάσεις, υπέκυψε στην πίεση των αγορών χωρίς όρους. Το μέλλον της χώρας είναι πια άδηλο, η καταδίκη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεδομένη.
    Δεν έχω γνωρίσει στη ζωή μου κυβέρνηση, που να αθέτησε τόσο γρήγορα, τόσες υποσχέσεις, που να εξαπάτησε τόσο έναν ολόκληρο λαό και που εξακολουθεί στο ίδιο τροπάριο, χωρίς ντροπή, με την πλεοψηφία των ΜΜΕ (ευτυχώς υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις) να υποστηρίζουν με φανατισμό τις αυτοκτονικές (για το λαό) επιλογές της και να συσκοτίζουν οποιαδήποτε άλλη άποψη.
    Οι συνειδητά ψευδείς υποσχέσεις του κ Παπανδρέου προεκλογικά δείχνουν και την αγωνία, το κόμμα του να καταλάβει με κάθε μέσον την εξουσία. Ίσως οι κυρίαρχοι του πλανήτη και οι ελέγχοντες την παγκόσμια οικονομία να πίστευαν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος, θα μπορούσε να λάβει τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τι ντροπή, υποκλίνονται μπροστά στην καταστροφή της χώρας, υποτελείς όντες του κόμματος.
    Ουδεμία άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξετάστηκε από την κυβέρνηση για να απορριφθεί ως ανεφάρμοστη. Μας οδήγησαν στο μονόδρομο του ΔΝΤ χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Η τρομοκρατία των Ελλήνων είναι καθημερινή πρακτική τόσο από τα κυβερνητικά στελέχη όσο και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
    Πιστεύεται αν κάποιος π.χ. εργολάβος, που κατέχει ΜΜΕ, έβγαινε χαμένος από την προσφυγή στο ΔΝΤ θα την υποστήριζε μέσα από την τηλεόρασή του ή την εφημερίδα του; Μάλλον θα την πολεμούσε με φανατισμό.
    Βέβαια, θα μου πει κανείς, πως το κεφάλαιο στη χώρα μας (τράπεζες κλπ) θα βγει σχεδόν αλώβητο από την κρίση την οποία θα πληρώσουν αποκλειστικά οι μη έχοντες και οι μη κατέχοντες. Οι επιλογές της κυβέρνησης, που τόσο εύκολα έκανε, δεν πλήττουν κατ' ουσίαν τόσο το μεγάλο κεφάλαιο αλλά τον μικρομεσαίο Έλληνα. Αυτό, από μόνο του λέει, ποιανών συμφέροντα υπηρετεί η δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση.
    Η κυβέρνηση δεν πίεσε για διαπραγμάτευση του χρέους για να μην χάσουν οι δανειστές - τράπεζες αδιαφορώντας τι αυτό θα σημάνει για τον Ελληνικό λαό (τουλάχιστον την πλειοψηφία του).
    Ο λαός είναι μάλλον παγωμένος μπροστά σε όλα αυτά τα απίστευτα που συμβαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και γι' αυτό πιστεύω ότι και οι κινητοποιήσεις δεν γενικεύτηκαν ακόμη.
    Η ΝΔ φέρει προφανώς τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.
    Η αριστερά, σε ιδεολογικό αδιέξοδο, περιορίζεται σε καταγγελίες εφ' 'ολης της ύλης και σε περιστασιακές απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς μαζική συμμετοχή.
    Θα έπρεπε να οργανωθεί έστω αυθόρμητα και μέσα από τα μπλογκς ένα κίνημα διαμαρτυρίας γιατί τα χειρότερα έπονται.
    Έλληνες Αντισταθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή