Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Σκληρή αυτοκριτική του ΔΝΤ για την

ανικανότητα να προβλέψει την κρίση

*Αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφό του για την περίοδο 2004-2007

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Δάσκαλε που δίδασκες....Θα ΄θελα να ΄ξερα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έτριψε στα μούτρα του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν (και του υπαλλήλου του της τρόικα που μας επισκέπτεται κάθε τόσο για να την ελέγχει), την προ ημερών αποκάλυψη-ομολογία του ίδιου του ΔΝΤ πως δεν μπόρεσε να προβλέψει την επερχόμενη οικονομική κρίση του 2008! Δεν μπορεί να μη το πληροφορήθηκε από τον εκεί εκπρόσωπο της χώρας μας! ΄Η μήπως σκόπιμα δεν το δημοσιοποίησε για ευνόητους λόγους(θα ανακαλέσω, αν κάνω λάθος); Λοιπόν:

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας είδε το φως της δημοσιότητας ένα εσωτερικό έγγραφο του Δου Νου Του, το οποίο συντάχτηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή του (με τα αρχικά ΙΕΟ ή κάπως έτσι). Τι έλεγε; Ασκούσε σκληρή κριτική για την ανικανότητά του να προβλέψει την διαγραφόμενη οικονομική κρίση του 2008, ώστε να προτείνει μέτρα προφύλαξης. Το έγγραφο αναφέρεται στην περίοδο 2004-2007, όταν στο τιμόνι του ΔΝΤ ήταν ο Ισπανός Ροντρίκο Ράτο, πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος στη συντηρητική κυβέρνηση του Αθνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Ιούνιο του 2004 (ή μήπως για την μπόρα που θα ξέσπαγε!).

Ο Ράτο ήταν το 2003 ένας από τους δύο επικρατέστερους να αναλάβει την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος, αλλά ο αποχωρών Αθνάρ έχρισε αντικαταστάτη του τον Μαριάνο Ραχόι, (σχεδόν βέβαιο επόμενο πρωθυπουργό της Ισπανίας μετά από ένα χρόνο, αφού προηγείται στις δημοσκοπήσεις σταθερά του σοσιαλιστικού κόμματος κατά 10%), ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Μαδρίτη με τον Αντώνη Σαμαρά. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι η αναστάτωση και ο θυμός των πολιτικών μας στην υπόδειξη του ΔΝΤ και των άλλων της τρόικα (Ε.Ε. και ΕΚΤ) να αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ.

Η τρόικα και γενικώς οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας ότι το πρόβλημα στην Ελλαδάρα δεν είναι η οικονομία μας αλλά η νοοτροπία μας. Δεν βλέπουν άλλη λύση από αυτή του ξεπουλήματος σε ιδιώτες της κρατικής περιουσίας, κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαλαλούσε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με από κοντά τον Αντώνη Σαμαρά της Ν.Δ. να το λέει με άλλα λόγια (τι εννοούσε όταν έλεγε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας!). Αντί να σκύψουν και να στύψουν την κεφαλή τους και οι δύο, όπως λένε εκεί κάτω στην ωραία Κρήτη, πάνε να μας απολωλάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου