Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Η αδιάντροπη-κωφάλαλη συμπεριφορά

της Ε. Ε. στον τριγύρω αραβικό κόσμο

*Η Γερμανία πρόθυμη να προσφέρει καταφύγιο στον Μουμπάρακ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η μέχρι τώρα ανοχή της Ευρώπης στο αυταρχικό καθεστώς της Αιγύπτου τα τελευταία 30 χρόνια, δεν αποκλείεται να επιβραβευτεί και με την προσφορά καταφύγιου στον Μουμπάρακ. ΄Οπως ακριβώς το διαβάζετε. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν αύριο οι 27 ηγέτες της στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την κωφάλαλη και αδιάντροπη εξωτερική πολιτική των χωρών τους απέναντι σ΄ όλα τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα γύρω από την Μεσόγειο. Την ίδια περίπου ώρα, ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων η Παρασκευή, εκατομμύρια Αιγύπτιοι θα επιμένουν στο μοναδικό αίτημά τους για απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Η πριν λίγων ωρών κοινή προτροπή προς την ίδια κατεύθυνση της Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας ήρθε αργά.

΄Ολα δείχνουν πώς ο χρόνος άρχισε να κυλά αντίστροφα, με την οικονομική ελίτ, την αποδυναμωμένη αντιπολίτευση και τον στρατό να κρατούν τα ηνία στις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές που δεν διαψεύδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι υπάρχει αρχική συμφωνία για καταφύγιο του Μουμπάρακ στην Γερμανία. Το συζήτησαν-και μάλλον φαίνεται σαν καλύτερη λύση-το περασμένο Σάββατο σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Κάμερον. Την επομένη ενημέρωσαν και τον Ομπάμα, με τον πλανητάρχη να συμφωνεί (λέτε να ΄μαθε το πάθημα του προκατόχου του Τζίμυ Κάρτερ με το Ιράν!).

Η “φιλοξενία” στη Γερμανία θα άρεσε στον Μουμπάρακ, που ενημερώθηκε από τον απεσταλμένο του Ομπάμα στο Κάιρο (Frank Wisner, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αίγυπτο), μια και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και το εκεί ιατρικό περιβάλλον τού είναι γνωστό. Θαυμαστής της χώρας αυτής, την έχει τιμήσει με τις περισσότερες επίσημες επισκέψεις του, πέρα από τις ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Heidelberg (τον περασμένο χρόνο νοσηλεύτηκε εκεί τρεις εβδομάδες). Το σχέδιο απομάκρυνσης από το Κάιρο περιλαμβάνει και λεπτομέρειες, όπως την μεταφορά του με ειδικά εξοπλισμένο με ιατρικό προσωπικό αεροσκάφος, προφανώς για να αποφευχθεί ο διασυρμός με τον αντίστοιχό της Τυνησίας, Μπεν Αλί.

Ο φόβος για ενδεχόμενη εξέγερση του ισλαμικού στοιχείου στη γειτονία της Ευρώπης, είναι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο την ίδια όσο και την Αμερική, με το Ισραήλ να βαρά ήδη το καμπανάκι. Η συνεχιζόμενη καταπίεση του αραβικού κόσμου από διεφθαρμένα καθεστώτα, σαν αντίδοτο συγκράτησης των όχι μετριοπαθών ισλαμιστών, ίσως να αποδειχτεί η αιτία καλλιέργειας αυτού του φαινόμενου. Το έγραψε προ ημερών σε κύριο άρθρο της η “El Pais” με τίτλο “Ευρωπαϊκή ντροπή”. Η Ε.Ε. αγνόησε τελείως τις συνθήκες της περί πανανθρώπινων δημοκρατικών αξιών, όπως και για την καλή διακυβέρνηση των χωρών τριγύρω της. Να, στην Τυνησία, 48 ώρες πριν την διαφυγή του Μπεν Αλί η γαλλίδα ΥΠΕΞ ήταν πρόθυμη να στείλει κατάλληλο υλικό για την αντιμετώπιση των εξεγερμένων πολιτών. Και βέβαια στην Αίγυπτο, όπου τα F16, οι σφαίρες κι άλλος κατασταλτικός οπλισμός είναι made in …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου