Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μια άλλη θωριά της επικαιρότητας (1)

*Καλειδοσκόπιο στα ...πεταχτά για όσους δεν το ...πήραν είδηση
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Δεν είναι μόνο υπουργοί, διπλωμάτες, στρατηγοί, σύντροφοι. Στη λίστα προστέθηκε και η “φιλήδονη” νοσοκόμα του άρρωστου Καντάφι. Τον εγκατέλειψε και γύρισε στη πατρίδα της, το Κίεβο. Η Ουκρανή ξανθιά έβλεπε το τέλος του αφεντικού της (σύμφωνα με την κόρη της Τατιάνα), πήρε το αεροπλάνο και ...μην την είδατε. Η Γκαλίνα Κολοτνίτσκα, μόνιμη συνοδός την τελευταία δεκαετία του συνταγματάρχη δικτάτορα σ΄ όλες του τις μετακινήσεις, περιγράφεται από του Αμερικανούς διπλωμάτες σαν “ξανθιά φιλήδονη” στα τηλεγραφήματα των Wikileaks. “Ο νούμερο 1 δεν μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αυτή. Είναι η μόνη που ξέρει την ρουτίνα του”. Τι απέγινε με τις άλλες τρεις νοσοκόμες;
*Κάτι άλλοι δικοί μας camaradas, νέοι σχετικά τις δεκαετίες του '70 και '80 στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας, δεν ξέχασαν τι έλεγαν κι έγραφαν για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πολλά κορυφαία στελέχη του, που με δηλώσεις τους εγκωμίαζαν τον Καντάφι και το “πράσινο βιβλιαράκι” του σε ορισμένες τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Τα γράφουν τώρα με λεπτομέρειες, αλλά από την ...ανάποδη. ΄Ασε αυτούς τους παραθυράτους από τηλεοράσεις κι αναλυτές ερτζιανών που στολίζουν τον Μουαμάρ με όλα τα συνώνυμα του σατράπη, εγκληματία, δικτάτορα και πάει λέγοντας .
*“Οι ΄Ελληνες μετανάστες πρόκοψαν. Το ίδιο θέλουμε κι εμείς”, θυμάμαι ένα πλακάτ στο Σύνταγμα. Το κρατούσαν μετανάστες νόμιμοι και λαθραίοι. Οι δεύτεροι παίρνουν σβάρνα και τους πρώτους, που έφτιαξαν οικογένειες, αγόρασαν σπίτια, με παιδιά στα σχολεία, πληρώνοντας φόρους, μιλώντας την γλώσσα μας. Την ανικανότητα του κράτους, αυτό το ξέφραγο αμπέλι με όλες τις σημασίες της έκφρασης, την πληρώνουν τώρα όλοι. Τράβηξαν πολλά και τα εκατομμύρια των δικών μας στη ξενιτιά, αλλά όχι μ' αυτά που αντικρίζουμε τον 21ο αιώνα.
*Η σκέψη μου πήγε πολύ μακριά. Διάβασα στην καλή ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης “Νέος Κόσμος”, με κυκλοφορία στα ελληνικά και αγγλικά που θα ζήλευαν οι περισσότερες αθηναϊκές συνάδελφοί της, καλά και κακά νέα. Ο ιδιοκτήτης της Τάκης Γκόγκος, με αμέτρητες διακρίσεις (από τη Χίο έφυγε το 1931), συμπλήρωσε τα 80 του χορεύοντας ζεϊμπέκικο (φωτογραφία), ενώ η εφημερίδα του μόλις 54. Η Θεολογική Σχολή της Αρχιεπισκοπής μας “Απόστολος Ανδρέας”, με ιδρυτή τον ακούραστο αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, απέκτησε τον πρώτο ¨δικό μας” επίσκοπο στο πρόσωπο τού αυστραλογεννημένου Ιάκωβου Τσιγκούνη. Όμως, έφυγε ένας συμπατριώτης μας που τίμησε όσο λίγοι την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ο Μανώλης Αρώνης, καθηγητής του πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ, με καταγωγή από τα Κύθηρα. Πρόσφερε πολλά στον εκεί ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου