Η πατερναλιστική πολιτική της δύσης
ασπίδα ενάντια στα ισλαμικά κινήματα
*Το όχι Χίλαρι Κλίντον και Μέρκελ στον Παπανδρέου για Αίγυπτο
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα της μετά-Μουμπάρακ εποχής για την Αίγυπτο (μήπως και τον τριγύρω κόσμο γενικότερα;), με τον Μουμπάρακ να παραμένει στο θρόνο του προέδρου μέχρι να αποχωρήσει με το ...κεφάλι ψηλά για λόγους υγείας. Θα επαναλάβω αυτό που διαβάσατε εδώ πριν μέρες: ο Μουμπάρακ δεν είναι Μπεν Αλί γιατί η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία. Τι είναι; Συχνά άκουγα διπλωμάτες πολλών χωρών να χρησιμοποιούν στις επαφές τους, όχι μόνο με δημοσιογράφους, ένα δυσνόητο και δύσχρηστο όρο στα αγγλικά. Η καλύτερη απόδοση στα ελληνικά θα μπορούσε να είναι “φαύλος κύκλος”, υποδηλώνοντας μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο. Το επιβεβαιώνει η σθεναρή στάση του Μουμπάρακ τα τελευταία 30 χρόνια, με τις ρίζες της αιτιολόγησης να ΄ναι τουλάχιστον σε διπλάσιο βάθος χρόνου.
Θυμάστε την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις; Σε μια συνάντησή της με τον Μουμπάρακ το 2005, ο τελευταίος της είχε πει ξεκάθαρα “ Ή εγώ ή αυτοί”. Με σειρά επιχειρημάτων της εξήγησε ότι “αυτοί” δεν είναι άλλοι από τους ισλαμιστές. Από τότε πολλά άλλαξαν. Η Αίγυπτος καθιερώθηκε πάνω σε γερά θεμέλια σαν κέντρο βαρύτητας του αραβικού κόσμου, αλλά την ίδια ώρα ο κόσμος των χωρών που αποτελεί τη ζώνη Μαγκρέμπ ξεπέρασε τον φόβο του να εκφραστεί. Με μπροστάρηδες τη νεολαία και την τεχνολογία του διαδικτύου, οι αυταρχικοί ηγέτες του νότου της Μεσογειακής λεκάνης και λίγο πιο πέρα στη Μέση Ανατολή άρχισαν να αισθάνονται κι αυτοί τον φόβο του να ακούν τη φωνή διαμαρτυρίας του δικού τους κόσμου.
Η εξέγερση ήταν πρωτόγνωρη στην Τυνησία, πέρασε στην Αιγύπτου κι έχει ο Αλλάχ... Το 1981 εντάθηκε η υπερβολική καταπίεση, όταν δολοφονήθηκε από την Ισλαμική Τζιχάτ ο πρόεδρός της Ανουάρ ελ Σαντάτ επειδή υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, και αμέσως εφαρμόστηκε η “επείγουσα νομοθεσία” από τον στρατηγό Μουμπάρακ. Παράλληλα, ο δυτικός πατερναλισμός του αραβικού κόσμου για την συγκράτηση των φονταμενταλιστικών ισλαμικών κινημάτων συνεχιζόταν, με την πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης να εθελοτυφλεί αν και γνώριζε (όπως οι ΗΠΑ) την όλη κατάσταση. Το βεβαιώνουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις των αμερικανικών και όχι μόνο τηλεγραφημάτων της ιστοσελίδας Wikileaks, οι αναφορές των δυτικών υπηρεσιών κατασκοπείας, κ.λ.π.
Ο αιφνιδιασμός όλων ήταν εμφανέστατος. Πέστε μου ένα ΜΜΕ που είχε προβλέψει την τωρινή αλυσιδωτή εξέγερση! Η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στον αραβικό κόσμο πάντα ρυμουλκήθηκε από την Αμερική, με τον Ομπάμα μόλις τώρα να αναγκάζεται να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Εδώ πήγε να δηλώσει “παρόν” και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά στην “τούρλα” του Σαββάτου έβγαλαν κόκκινη κάρτα δύο κυρίες. Μετά πολύωρη συνάντηση Χίλαρι Κλίντον και Μέρκελ (στο Μόναχο όπου γινόταν η 47η Σύσκεψη Ασφαλείας), γερμανικές πηγές αναφέρουν πως έστειλαν μήνυμα στον ΄Ελληνα πρωθυπουργό να αφήσει ήσυχο τον Μουμπάρακ επειδή είναι ...αναγκαία η παρουσία του στη μεταβατική λύση. Ο τελευταίος αρνήθηκε επίμονα δύο φορές να δεχτεί σε ακρόαση τον απεσταλμένο του Ομπάμα, Frank Wisner, τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό θα 'κανε δεκτό!
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου