Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010


Ο Λουκάνικος ή Κανέλλος, τα ιδανικά

με τα δανικά, και οι ιδεαλιστές-υλιστές

*Λιτότητα και Ελλάδα, δύο λέξεις που δεν ...παντρεύονται

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μπορεί να μην είμαστε στην εποχή που δέναν΄ τα σκυλιά με τα λουκάνικα, αλλά ο συμπαθέστατος Λουκάνικος ή Κανέλλος - ο κοκκινομάλλης σκύλος στην πρώτη γραμμή όλων των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας - έγινε διάσημος. Η φωτογραφία του με ολοσέλιδα ρεπορτάζ κάνει τον γύρο του κόσμου σε πολλά έντυπα (και στα δικά μας ΜΜΕ, βέβαια), άσε που στο διαδίκτυο έχει δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές. Τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων πέντε μηνών έχουν παραμερίσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας (όπως και των ηλεκτρονικών ξένων ΜΜΕ), αλλά στις τελευταίες και μέσα σελίδες φιγουράρει το συμπαθέστατο τετράποδο.

Φαίνεται ότι οι ξένοι έπιασαν το σφυγμό μας. Και δεν ασχολούνται με την Μέρκελ, που χωρίς να μας ονομάσει μας χαρακτήρισε ...φαύλους, ούτε πλέον για το πότε θα χρεοκοπήσουμε ή καλύτερα πότε και πόσο θα επαναδιαπραγματευτούμε το τεράστιο εξωτερικό μας χρέος, που σκαρφαλώνει αντί να κατεβαίνει. Θα συνοψίσω την εικόνα που έχουμε αφήσει στη διεθνή κοινή γνώμη με τέσσερις φράσεις: 1. Ήρθε η ώρα να υποστούν οι ΄Ελληνες τις ευρωσυνέπειες, 2) Λιτότητα και Ελλάς είναι δύο λέξεις που δεν παντρεύονται εύκολα, 3) Δεν μπορείς να μιλάς για ιδανικά όταν ζεις με δανικά και, 4) Δεν μπορείς να είσαι ιδεαλιστής και συνάμα υλιστής.

Με άλλα λόγια μας πήραν χαμπάρι. Πιστεύουν ότι, για τους κατοίκους αυτής της ευλογημένης από τη φύση χώρας, η λέξη λιτότητα έχει να κάνει με ελληνικό μύθο. Και ασχολούνται, τώρα, με τα συμπαθέστατα τετράποδα που αλωνίζουν ή ξαπλάρουν στο κέντρο της Αθήνας. Τον Λουκάνικο ή Λουκ για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι μπερδεύονται με ένα άλλο σκύλο των Εξαρχείων, τον Κανέλλο, που συνήθιζε να κάνει παρέα με τους αναρχικούς. Ο Λουκ, είναι άλλοτε στην πρώτη γραμμή με τους αναρχικούς (φωτογραφία), κι άλλοτε με τα ΜΑΤ, δείχνοντάς τους τα δόντια. Ενίοτε πλευρίζει τους κομμουνιστές με τα κόκκινα πλακάτ ή τους ήρεμους συνδικαλιστές.

Δεν καταλαβαίνει από δακρυγόνα (λέγεται ότι έχει συνηθίσει τη μυρουδιά τους), ούτε φυσικά από τις λαστιχένιες σφαίρες των αστυνομικών. Πέρα από τις ξένες εφημερίδες (με πρώτη την Guardian), έχει δει τη φάτσα του μέχρι και στο Newsweek, ενώ στο YouTube, το Facebook και στο ευρύτερο διαδίκτυο, με δικά του διαφορετικά blogs, κάνει θραύση. Οι Αθηναίοι, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι φιλόζωοι (και με τις γάτες), ενώ ο δήμος έχει βάλει στο σκυλολόι, αυτή τη νέα ράτσα που συντροφεύει τις διαδηλώσεις, μπλε και κόκκινα περιλαίμια. Αυτά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου