Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης

Γιώργου Παπανδρέου στη Μαδρίτη

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στη Μαδρίτη, παρά το γεγονός ότι είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για την χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα (αυτή τη γνώμη εξέφρασε μερίδα του ισπανικού Τύπου), θα πρέπει να ειπωθεί ότι ήταν επιβεβλημένη. Καλεσμένος του Ισπανού πρωθυπουργού και τυπικά προεδρεύοντος αυτό το εξάμηνο, ο πρωθυπουργός μας δεν μπορούσε να μην ανταποκριθεί. Χρωστούσε πολλά στον Θαπατέρο για τη σταθερή στάση του απέναντι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες...

Αν και για την Ισπανία ήταν η πιο σημαντική σύνοδος της προεδρίας της, από την αρχή όλα πήγαν...στραβά. Είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί ο Ομπάμα, ο οποίος όμως τελικά αρνήθηκε να έρθει λόγω ...φόρτου εργασίας. Ούτε τον αντιπρόεδρό του δεν έστειλε. Και φυσικά δεν παραβρέθηκαν οι μισοί από τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Μέρκελ σνόμπαρε την σύνοδο, αν και το προηγούμενο βράδυ παραβρέθηκε μόνο στη δεξίωση στο βασιλικό παλάτι και αμέσως μετά έφυγε. Ο Σαρκοζί έφτασε με καθυστέρηση, ενώ έλαμψαν με την απουσία τους οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιταλίας, όπως και από πλευράς Λατινικής Αμερικής οι πρόεδροι Βενεζουέλας και Κούβας.

Οι αποψινές ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων εθνικής εμβέλειας υποβαθμίζουν την σύνοδο με το να μη αναφέρουν σχεδόν τίποτα για τα αποτελέσματά της. Μια απ΄ αυτές, προβάλλει περισσότερο την παραίτηση της Γκερέκου για τα ποσά που χρωστά ο σύζυγός της στην εφορία. Όσο για την Ελλάδα, εμείς ...στυλώσαμε τα πόδια για το θέμα του ελεύθερου εμπορίου (κυρίως αγροτικών προϊόντων) μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής ( της λεγόμενης ζώνης Mercosur). Ακολουθήσαμε τη γραμμή της Γαλλίας και άλλων 10 ευρωπαϊκών χωρών, μια σε αντίθετη περίπτωση θα ζημίωναν τα συμφέροντα των αγροτών μας.

Η 30ωρη σχεδόν παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στη Μαδρίτη, πέρα από τις τυπικές χαιρετούρες με τους ηγέτες των άλλων χωρών (και βέβαια με τον Τούρκο ομόλογό του μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας), ίσως σηματοδοτηθεί από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ, αμέσως μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη, στην έγκυρη εφημερίδα “El Pais. Γιατί ενδιαφέρουσα; Μα γιατί την συνέντευξη πήρε ο ίδιος ο διευθυντής της εφημερίδας, ο Javier Moreno, που τους τελευταίους μήνες κάνει αυστηρή κριτική στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θπατέρο. Για να δούμε, τι θα διαβάσουμε την προσεχή Κυριακή (τότε μαθαίνω θα δημοσιευτεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου