Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών

όλοι οι κερδοσκόποι-σπεκουλαδόροι

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Μετά την τρομοκρατία (διεθνή και κάθε είδους τοπικής μορφής), δεύτερη προτεραιότητα στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της Ευρώπης είναι τώρα αυτοί που κρατούν τα χαλινάρια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής πιάτσας και των επενδυτικών τραπεζών. Στο κυνήγι και τα δικά μας σαΐνια της ΕΥΠ, για τους κάθε μορφής κερδοσκόπους και σπεκουλαδόρους που ρουφούν τις οικονομίες κρατών με δυσβάσταχτα χρέη, όπως της Ελλάδας πρόσφατα. Δεν πρόκειται για εκτίμηση δική μου, αλλά διαπίστωση του επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών (DIS), του Gianni De Genaro. Το αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του (σελίδα 99) στην ιταλική Βουλή, με την σύμφωνη γνώμη κι άλλων ομολόγων του.

Πριν περίπου ένα τρίμηνο (17 Φεβρουαρίου), έγραφα από εδώ ακριβώς ότι “ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν πέσει με τα μούτρα να ρίξουν φως στο πώς έφτασαν μερικές χώρες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αφορμή και το οικονομικό πατατράκ στην ελληνική οικονομία”. Ρωτούσα τι κάνουν οι δικοί μας εκεί στη Κατεχάκη, που ακούνε στο όνομα Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την επόμενη μέρα ο καλά ενημερωμένος συνάδελφος Νίκος Χασαπόπουλος έκανε πρωτοσέλιδο στο “Βήμα” την απάντηση στο ερώτημά μου, με αποκαλυπτικά στοιχεία που επιβεβαίωναν τις έρευνες όχι μόνο των ξένων αλλά και των δικών μας μυστικών υπηρεσιών. Τι σύμπτωση!

Το ψάξιμο και η παρακολούθηση κάθε κίνησης αυτών που διαχειρίζονται τα περίφημα πλέον hedge funds (κεφάλαια υψηλού κινδύνου), sub-prime (δάνεια με μεγάλο βαθμό κινδύνου αποπληρωμής), spreads (βαθμίδα επικινδυνότητας ομολόγων), όπως κι άλλα παρόμοια με ασφαλιστικές δικλίδες, άρχισε ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου. Αν και είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια θεσμοθετημένη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία (ίσως νόμιμη, αλλ΄ όχι ηθική), σύντομα θα δούμε να διώκονται αυτού του είδους τα...λαμόγια. Οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών θα διαβιβάζονται στη αρμόδιες δικαστικές αρχές, όπως ζήτησε ήδη η Γαλλία και αναμένονται οι πρώτες ποινικές διώξεις στην Ιταλία και αλλού.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης-γεύμα με τους πέντε καρχαρίες σπεκουλαδόρους (Soros, Morgan, Einhorn, Paulson και Cohen), στη Νέα Υόρκη στις 8 του περασμένου Φεβρουαρίου, με μενού το βούλιαγμα του ευρώ και πρώτο πιάτο την ριμάδα ελληνική οικονομία, που αποκάλυψαν πρώτοι οι “New York Times”, έβαλαν πολλούς σε σοβαρές σκέψεις. Το μυαλό τους πήγε σε κάποιους ...Τζέιμς Μποντ (σαμπάνια Krug, κοτόπουλο λεμονάτο, φιλέτο μινιόν από τον σεφ Craig Kotetsu στα ενδότερα του Town House της Park Avenue στο Manhattan, με τη χιονοθύελλα απ΄ έξω και το καυτό παιχνίδι των δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα, όπως κι άλλα ντεσού, δεν σας λένε κάτι!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου