Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Φελίπε Γκονζάλεθ: Η Ελλάδα άργησε

να ζητήσει την βοήθεια και ζημιώθηκε

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο χαρισματικός σοσιαλιστής ηγέτης της δεκαετίας του 1980 και τώρα πρόεδρος μιας 12μελούς ομάδας “σοφών” για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο Φελίπε Γκονζάλεθ, μίλησε έξω από τα δόντια για όλα και για όλους, λίγο πριν παραδώσει σήμερα Σάββατο στα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών τις προτάσεις του. Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στον βετεράνο δημοσιογράφο, Ινιάκι Γκαμπιλόντο, στο κανάλι CNN+, ήταν αναπόφευκτο να μη αναφερθεί και στην ελληνική οικονομική τραγωδία που ταλανίζει κι άλλες χώρες του Μεσογειακού νότου (και όχι μόνο), επικρίνοντας ευθέως χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα (του γνώριμού του Γιώργου Παπανδρέου), κατά τον Φελίπε Γκονζάλεθ, άργησε τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να ζητήσει την οικονομική στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν να ζημιωθεί οικονομικά και να υποφέρει, όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα. Για μια εξαετία, είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση της δεξιάς εξαπατούσε τις Βρυξέλλες με ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, κρύβοντας την αλήθεια για την ελληνική οικονομία. Το 75% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι από γαλλικές, γερμανικές και αυστριακές τράπεζες. Ακόμα:

*Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και δεν απέκλεισε νέα κρίση σαν αυτή προ διετίας με τις αμερικανικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που στο τέλος ενισχύθηκαν με δισεκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογουμένων. Η δύναμη αυτών των οικονομικών κολοσσών είναι σήμερα μεγαλύτερη από εκείνη των στρατιωτικών βιομηχανιών πριν 60 χρόνια. “Πώς είναι δυνατόν με δημόσιο χρήμα να διασώζονται ιδιωτικά συμφέροντα”, διερωτήθηκε.

*“Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται αυστηρό έλεγχο”. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, απέφυγε επιμελώς να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας του, τον Θαπατέρο, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχει πρόβλημα (πρόσφατη έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch αναφέρει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας,Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας τα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσουν τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 546.220 δις ευρώ θα χρειαστεί μόνο η Ισπανία).

Η έκθεση-αναφορά της 12μελούς επιτροπής “σοφών” με επικεφαλής τον Φελίπε Γκονζάλεθ θα κατατεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Είναι προϊόν μιας διετούς εργασίας, στην οποία κάθε μέλος θα παρουσιάσει τις δικές του παρατηρήσεις, πέρα από τα γενικά συμπεράσματα για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου