Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η άγνωστη ζωή του βασιλιά Μουρίνιο

λίγο πριν αναλάβει τη βασίλισσα Ρεάλ

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η ενθρόνιση του βασιλιά στην πρώην-για να την κάνει πάλι;-βασίλισσα είναι θέμα τελικής διευθέτησης πολλών εκατομμυρίων. Ο Ζε Μου (σύντμηση του Jose Mourinho) στο τιμόνι, αν δεν στραβώσει την τελευταία στιγμή, της Ρεάλ Μαδρίτης. Η μόνη λύση για ν΄ αρχίσουν να μπαίνουν ξανά τα τρόπαια στον εντυπωσιακό σε μέγεθος εκθεσιακό χώρο του Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο χορός των εκατομμυρίων δολαρίων καλά κρατεί, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία στη χώρα ξεπερνά το 20%, οι αποδοχές όλων μειώνονται και τα δημόσια έργα σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης σταματούν το ένα μετά το άλλο. Ο Γολγοθάς της Ισπανίας άρχισε για τα καλά να ακολουθεί τον δικό μας.

Ο Jose Mario doς Santoς Felix Mourinho, ο τεμπελάκος στα γράμματα, ανήσυχος και χωρίς ταλέντο ποδοσφαιριστής, σε ηλικία 47 ετών πέτυχε να μιλά γι αυτόν η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια. Προπονητής περιζήτητος, με δάφνες στο ενεργητικό του τα τελευταία 10ετία, με κύριο προσόντα την συστηματική αλλά σκληρή δουλειά του, την πειθαρχία και τον αυταρχική επιβολή στους παίκτες του. Το τελευταίο, ίσως να έχει τις ρίζες του στο ότι η σκούφια του προέρχεται από αρκετά εύπορη οικογένεια, που πλούτισε με τους στενούς δεσμούς της στο πλευρό του πολύχρονου δικτατορικού καθεστώτος του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία.

Ο Ζε Μου (για τους φανατικούς θαυμαστές του), δεδηλωμένος δεξιός και καθολικός
(θαυμαστής του εκάστοτε Πάπα της Ρώμης), δεν παραλείπει ποτέ να φιλήσει ένα σταυρό, την ίδια ώρα που οι ποδοσφαιριστές του φτιάχνουν την χωρίστρα των μαλλιών τους πριν βγουν στο γήπεδο. Είναι παντρεμένος 21 χρόνια με την Ματίλδε, που αποφεύγει την δημοσιότητα όπως και τα δύο τους παιδιά, ενώ διάφορα σκανδαλοθηρικά έντυπα δεν παραλείπουν να δημοσιεύουν πληροφορίες για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. Η πιο σκοτεινή πλευρά της βιογραφίας του είναι ο θάνατος της αδελφής του, σε ηλικία 37 ετών, που ανεπίσημα οφειλόταν στην χρήση ηρωίνης.

Γεννημένος στο Σετούμπαλ, πήρε το όνομα του πατέρα του, ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή, μια κληρονομία που του έχει αποφέρει αστρονομικές αποδοχές. Το δεύτερο όνομά του (Mario) είναι μια άλλη κληρονομία από τον θείο της δασκάλας μητέρας του, ο οποίος είχε ένα εργοστάσιο με σαρδέλες, στενά δεμένος με την φασιστική δικτατορία του Σαλαζάρ. Με την Επανάσταση των Γαρυφάλλων (το 1975) το εργοστάσιο εθνικοποιήθηκε και ο αυριανός προπονητής της Ρεάλ με την οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την γενέτειρα Σετούμπαλ. Με αγαπημένο του βιβλίο την Αγία Γραφή, ο χρόνος θα δείξει πόσο θα βασιλεύει ζάμπλουτος στη Μαδρίτη. Με δέκα εκατομμύρια (και βάλε) ευρώ το χρόνο, θα μπορούσε να ταΐζει σαρδέλες όλο τον πληθυσμό της Πορτογαλίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου