Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011


Η σύγχρονη στρατιωτική δικτατορία

με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά

*Η περίπτωση της Αιγύπτου στο κέντρο του αραβικού κόσμου

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Στη δεύτερη παράγραφο της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Τόμας Τζέφερσον (1743-1826) έγραψε πως το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων μεριμνά για τις ανθρώπινες ελευθερίες, την ισότητα των πολιτών, την πλουραλιστική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα παρόμοια ωραία ιδεώδη. Από το 1776 μέχρι τώρα κύλισαν 225 χρόνια και σαν καλός μαθητής του, ο Μοχάμετ Χουσείν Ταντάουι (φωτογραφία), αρχιστράτηγος, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου φαίνεται να αντιγράφει τον Τζέφερσον. Μόνο που αυτή τη φορά τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά, με τους επόμενους μήνες να αναζητούν τις απαντήσεις.

Ο 75χρονος Ταντάουι, το μέχρι προ ημερών “κολλημένο σκυλάκι στα πόδια του Μουμπάρακ”, κατά πολλούς αξιωματικούς του αιγυπτιακού στρατού, έφτιαξε μια σύγχρονη στρατιωτική δικτατορία. Από τη μια μεριά ο στρατός και από την άλλη ο λαός. Το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ (ιδιαίτερα του αμερικανικού Πενταγώνου) ανέλαβε τις αρμοδιότητες του πρόεδρου της χώρας, στο εσωτερικό και εξωτερικό, διέλυσε το Κοινοβούλιο, ανέστειλε το Σύνταγμα, αλλά διατήρησε το νόμο του πρώην αφεντικού του περί έκτακτης ανάγκης. Σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς, ενορχήστρωσε την έξοδο του δικτάτορα όταν είδε ότι το παιχνίδι είχε χαθεί.

Με την αυθόρμητη επίσκεψή του στην καρδιά της εξέγερσης, την πλατεία Ταχρίρ, κέρδισε την εμπιστοσύνη της νεολαίας, κυρίως. Ο αρχιστράτηγος και εκτελών τώρα χρέη προέδρου υποσχέθηκε αμέσως αυτά που έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον στην Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Όμως, τα αποκαλυφθέντα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών από το Κάιρο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Wikileaks, δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις του Ταντάουι. Για παράδειγμα, όταν ο Μουμπάρακ θέλησε να πάρει μια σειρά οικονομικών μέτρα για την ανάπτυξη την Αιγύπτου, αυτός αρνήθηκε πεισματικά. Ίσως γιατί θα έβλαπτε τα οικονομικά συμφέροντα του στρατιωτικού κατεστημένου.

Σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες από την πρώτη αραβική εξέγερση του αραβικού λαού στην Τυνησία. Η προσβλητική συμπεριφορά ενός αστυνομικού αυτής της χώρας απέναντι σε ένα σπουδαγμένο νέο που έβγαζε το ψωμί του σαν πλανόδιος πωλητής και αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας χάνοντας τη ζωή του, ήταν η σπίθα που άναψε την εξέγερση των καταπιεσμένων. Παραφράζοντας την πίστη και τα ιδεώδη του Τζέφερσον για την αρχαία Ελλάδα, για την οποία έλεγε ότι “Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι στους αρχαίους ΄Ελληνες για το φως εκείνο που μας οδήγησε μακριά από το σκοτάδι”, λέτε να πλησιάζει η ώρα και για τις χώρες της ζώνης Μαγκρέμπ να βγουν από το σκοτάδι του αυταρχισμού και να δουν ένα άλλο φως ελπίδας;

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας,

    Σημειώνω με κάθε σεβασμό ότι η δεύτερη παράγραφος της διακήρυξης της ανεξαρτησίας (καθώς και πουθενά αλλού στο ίδιο κείμενο ή στην χάρτα δικαιωμάτων - bill of rights - ή στο αμερικάνικο σύνταγμα) δεν αναφέρεται το απόσμασμα με το οποίο ξεκινάτε το άρθρο σας.

    Θα τολμούσα να πώ ότι σε όλα τα πιο πάνω κείμενα υπάρχουν ρητές αναφορές στο αντίθετο (δηλαδή στην υπεροχή των ατομικών ελευθεριών απέναντι σε οποιαδήποτε συλλογική εξουσία)

    Πολύ φιλικά

    Χρίστος Κιτρομηλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή