Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ηχηρό ράπισμα στον πολιτικό κόσμο

η περικοπή εορτασμού 25ης Μαρτίου

φέτος από τις διπλωματικές μας αρχές

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Επόμενο ήταν να μη φτάσει ταχυδρομικώς αυτή τη φορά η πρόσκληση της πρεσβείας μας για την δεξίωση της 25ης Μαρτίου. Θα περιοριστώ στη δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στην ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής, μετά την σημερινή Κυριακάτικη θεία λειτουργία. Εδώ που τα λέμε, τα τελευταία πέντε χρόνια ποτέ δεν παραβρέθηκα σ΄ αυτού του είδους τις δεξιώσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μου προσφέρουν απολύτως τίποτα. Τριάντα χρόνια στο δημόσιο σε διαφορετικές ηπείρους, χόρτασα δεξιώσεις σε πρεσβευτικές κατοικίες, πρεσβείες και κάθε είδους προξενεία. Το επέβαλαν επαγγελματικοί και μόνο λόγοι. Τίποτα παραπάνω.

Για πρώτη φορά φέτος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να μη γίνουν δεξιώσεις στις κατά τόπους ελληνικές αρχές του εξωτερικού, μήπως και περισώσουμε ο,τιδήποτε μπορούμε λόγω της οικονομικής κρίσης που μας δέρνει. Μα καλά, θα πείτε! Βρήκαν να κάνουν οικονομία στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας; Να εξοικονομήσουν κάπου 1.300.000 ευρώ (τόσα τα υπολογίζει σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Αθανάσιου Πλεύρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης) από 150 δεξιώσεις! Τόση ήταν η δαπάνη τον περασμένο χρόνο, όπως και το 2008 στις 84 πρεσβείες μας,12 μόνιμες αντιπροσωπείες, συνδέσμους και γραφεία, 46 γενικά προξενεία και 8 προξενεία.

“Πατριωτικό καθήκον δεν είναι μόνο να βοηθούμε τη χώρα όταν κινδυνεύει, αλλά και να τιμωρούμε όλους αυτούς που ευθύνονται για το ότι βρέθηκε σε αυτή τη θέση”, έγραψε ο συνάδελφος Μπάμπης Σταυρόπουλος στον “Νέο Κόσμο” της Μελβούρνης, την μεγαλύτερη ελληνόφωνη εφημερίδα της Αυστραλίας, με κυκλοφορία που θα ζήλευαν οι περισσότερες αθηναϊκές. Αγαπητέ Μπάμπη, ξενιτεμένε συνάδελφε στους αντίποδες, εγώ θα συμπλήρωνα ότι η φετινή περικοπή δαπάνης του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο εξωτερικό αποτελεί για πολλούς ένα ηχηρό ράπισμα σε βάρος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Μήπως και συνειδητοποιήσει μέχρι πού έφτασε το οικονομικό μας χάλι!

Τα εκατομμύρια των ξενιτεμένων αδελφών μας ανά την υφήλιο, δεν έχουν ανάγκη για ένα ή και δύο χρόνια την καθιερωμένη δεξίωση των διπλωματικών αρχών της μητέρας πατρίδας τους. Θα την στερηθούν, ίσως, οι μόνιμοι ξένοι επισκέπτες αυτών των εκδηλώσεων για να ...πιούν και να τσιμπήσουν. Οι ομογενείς μας αναγνωρίζουν ότι δεν υποβαθμίζεται το εθνικό μας μεγαλείο και δεν πληγώνεται το κύρος της Ελλάδας. ΄Οπως πάντα, θα γιορτάσουν όλοι τους συμμετάσχοντας στις εκδηλώσεις των ομογενειακών οργανώσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, κατά χιλιάδες με πρωτοβουλία της εκκλησίας μας. Δεν χρειάζονται τους πολιτικούς μας κοντά τους στην Αυστραλία, Αμερική κι όπου γης. Εκτός και αν πληρώσουν τα έξοδα από τη τσέπη τους. Όχι από τον ταλαίπωρο κρατικό κορβανά. Το οικονομικό όφελος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου