Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010


Έχασε την πλειοψηφία των μετοχών

το εκδοτικό συγκρότημα της El Pais

*Το ενδιαφέρον PRISA στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο μεγαλύτερος κολοσσός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον ισπανόφωνο (αλλά και πορτογαλόφωνο) χώρο χάνει την πλειοψηφία των μετοχών του στον πανίσχυρο εκδοτικό οργανισμό PRISA, ο οποίος από τον Μάιο του 1976, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Φράνκο, εκδίδει την έγκυρη εφημερίδα El Pais. Η οικογένεια του χαρισματικού Jesus Polanco (πέθανε τον Ιούλιο του 2007), ο οποίος το 1958 έκανε τα πρώτα βήματα ίδρυσης του εκδοτικού οίκου Santillana, βλέπει τώρα να μειώνεται από 70% σε 30% το ποσοστό των μετοχών της σε μια επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 13.000 υπαλλήλους σε 22 χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Το μισό από το υπέρογκο χρέος του οργανισμού PRISA (το συνολικό, στο τέλος του περασμένου χρόνου έφτανε τα 4.850 εκατ. ευρώ), έπρεπε να ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, γιαυτό και αναγκάστηκε να πουλήσει το 50% των μετοχών του ομίλου, εισπράττοντας 660 εκατ. ευρώ. Το όλο “ντίλ” περιελάμβανε και την αγορά της αμερικανικής εταιρίας Liberty Acquisition Holding ( πρόκειται για την μεγαλύτερη Special Purpose Acquisition Company). Να υπενθυμίσουμε, ότι οι Ισπανοί διατηρούν μια μορφή συνεργασίας με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είναι μη εκτελεστικό μέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PRISA, ο Χουάν Λούις Σεμπριάν, ο αποκαλούμενος και “στρατηγός”.

Ο πρόεδρος του ομίλου PRISA, Ignacio Polanco (φωτογραφία), σε συνέντευξή του στην El Pais δήλωσε την ίδια ημέρα της αγοραπωλησίας των μετοχών ότι “ο έλεγχος και η σταθερότητα του εκδοτικού ομίλου είναι εξασφαλισμένος”. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας του “Πώς μπορεί να συνεχιστεί ο έλεγχος, μετά την μείωση των μετοχών από 70% σε 30%;”, ο γιος του ιδρυτή του συγκροτήματος απάντησε: “Η διάσπαση των μετοχών θα είναι λίγο μικρότερη. ΄Εχουμε καθιερώσει περιορισμούς στην ψηφοφορία και έχουμε ενισχύσει την απαρτία για συγκεκριμένες αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο και με το 30% των μετοχών διατηρούμε τον έλεγχο στην εταιρία”.

Το βέβαιο είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρό του, ένας παραδοσιακός και οικογενειακός εκδοτικός οργανισμός μετατρέπεται σε πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο, με συμμετοχή του στα χρηματιστήρια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αφού πλέον θα στρέψει τα ενδιαφέροντά του στις ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα άλλων ισπανικών εφημερίδων, τα επόμενα βήματα θα είναι ίσως η πώληση επί πλέον περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, ώστε να μειωθεί το εναπομείναν δυσβάσταχτο οικονομικό χρέος (υπολογίζεται σε 3.300 εκατ. ευρώ, μετά από κι άλλες πωλήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου