Η τέταρτη εξουσία αναβαθμίστηκε σε
πρώτη δύναμη οικονομικής επιρροής
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Edmund Burke, Ιρλανδός πολιτικός και φιλόσοφος, απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τους είπε: “Εσείς είστε η τέταρτη εξουσία”. Μπορεί να καθιερώθηκε έκτοτε, αλλά αν ζούσε σήμερα (ο θεωρούμενος και πατέρας του σύγχρονου συντηρητισμού) σίγουρα θα τους αναβάθμιζε στην πρώτη δύναμη. Μια δύναμη που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεφεύγει κι αυτούς ακόμα τους ελέγχους και τις ισορροπίες των τριών πρώτων εξουσιών. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα (εμείς είμαστε ...αλλού παπά ευαγγέλιο, όπως δείχνει μόνο η ασυδοσία λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ).
Επί των ημερών μας, δύο αιώνες και κάτι μετά, η παγκόσμια οικονομική κρίση (με την χώρα μας στο επίκεντρό της) ανέδειξε την τεράστια δύναμη και επιρροή μιας συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου. Όπως The Economist (που η κυβέρνηση έβαλε αγγελία για να βρεθεί επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας), Financial Times (κατά 50% μέτοχος συγκροτήματος στο οποίο ανήκει το προηγούμενο εβδομαδιαίο έντυπο και που μόλις χτες αποκάλυψε τον μυστικό δείπνο κερδοσκόπων σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος), και The Wall Street Journal (με 33 βραβεία Πούλιτζερ στο ενεργητικό της, αλλά με καμιά σχέση με την αριστοκρατική υποδομή των δύο άλλων). Μια μικρή παρουσίασή τους:
*The Economist: Με 1.400.000 αντίτυπα την εβδομάδα, εκ των οποίων τα μισά σχεδόν αγοράζονται στις ΗΠΑ, 250.000 στη Βρετανία και τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες. ΄Εχει 1.200 υπαλλήλους σ΄ όλο τον κόσμο και εταιρίες που διοργανώνουν υψηλού επιπέδου συνέδρια και άλλες οικονομικές εκδηλώσεις. Το 2008 είχε κέρδη 63 εκατ. ευρώ.
*Financial Times: Με κυκλοφορία 435.000 φύλλα και 110.000 συνδρομητές στο internet. Τυπώνεται σε 24 διαφορετικές πόλεις και έχει πέντε μεγάλες εκδόσεις στην Βρετανία, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικό και Μέση Ανατολή. Απασχολεί κάπου 34.000 υπαλλήλους σε 60 χώρες, σε διάφορες δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, δίσκους, κ.λ.π.). Το 2008 τα συνολικά κέρδη της εκδοτικής επιχείρησης έφτασαν τα 83 εκατ. ευρώ.
*The Wall Street Journal: Με 1.700.000 αντίτυπα κάθε μέρα και 400.000 συνδρομητές μέσω internet. Δουλεύουν 2.000 δημοσιογράφοι σε 58 χώρες, με ειδικές εκδόσεις έξω από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και Ασία, όπως και σε έντυπα 49 χωρών με ξεχωριστές συμφωνίες. Το 2007 ο Αυστραλός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ πλήρωσε 5.000 εκατ. δολάρια και την αγόρασε ( την Dow Jones Company).
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου