Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σχέδιο για προτεραιότητα στο internet

παραμερίζει τηλεόραση και τηλέφωνο

*Την Τρίτη παρουσιάζεται στο αμερικανικό Κογκρέσο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Αλλάζει μέσα στην επόμενη 10ετία ο χάρτης της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μέσω internet, αρχικά σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ιδίως σε αγροτικές και άλλες περιοχές που δεν έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με την σύγχρονη τεχνολογία. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στην Αμερική (κρατική υπηρεσία, ελεγχόμενη από το Κογκρέσο, γνωστή με τα αρχικά FCC στα αγγλικά), που νομοθετεί για τις επικοινωνίες παντός τύπου, προτείνει ένα νέο σχέδιο για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί μεθαύριο Τρίτη στο Κογκρέσο προς συζήτηση από την αρμόδια επιτροπή, ώστε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο internet. Τι σημαίνει αυτό; Η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε κυριαρχικό μέσο επικοινωνίας, κάνοντας πέρα σ΄ ένα μεγάλο βαθμό την τηλεόραση κι ακόμα το τηλέφωνο. Λέτε να επηρεάσει αργότερα και τον γραπτό λόγο, δηλαδή τις εφημερίδες; Οι πρώτες ανησυχίες των ενδιαφερομένων εκδηλώθηκαν ήδη στους διαδρόμους εξουσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η πρόταση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών περιλαμβάνει μέχρι και επιδοτήσεις εταιριών που θα χρησιμοποιήσουν την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως σε αγροτικές περιοχές που στερούνται αυτού του μέσου επικοινωνίας και ενημέρωσης (σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν έχει σύνδεση στο διαδίκτυο). Επίσης θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς καλώδιο, μέσω του γνωστού Wi-Fi (Wireless Fidelity). Κάτι ανάλογο προβλέπεται και για την συνδρομητική τηλεόραση.

Τα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια (κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό). Λέγεται ότι σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Κατά τους New York Times αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα της FCC θα προκαλέσει πολλές και ισχυρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, ιδίως από τα λόμπι των μεγάλων εταιριών που εκπροσωπούν συμφέροντα και ΜΜΕ, αφού βλέπουν να χάνουν συνδρομητές και διαφημιστικά έσοδα από την ευρύτερη εξάπλωση του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου