Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Η μαφία με τους “Ληστές του νόμου”

και οι δικαστές - εισαγγελείς αστέρες


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Δεν περίμενα να διαβάσω ούτε στα “ψιλά” των εφημερίδων, πόσο μάλλον να δω ή ν΄ ακούσω στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ισπανίας, την διάψευση της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς για το ότι οι ελληνικές αρχές δεν συνεργάστηκαν για την σύλληψη στη Θεσσαλονίκη του φερόμενου ως αρχηγού της γεωργιανής μαφίας, Lashar Shushanasvili. Γιατί; Διότι οι συνάδελφοι έκαναν καλά τη δουλειά τους αναφέροντας τον ισχυρισμό του επικεφαλής αυτής της Εισαγγελίας, Antonio Salinas, ότι δεν υπήρξε σωστός χειρισμός από την Ελλάδα. Το δήλωσε, παρά το γεγονός ότι η ισπανική αστυνομία είχε επιφυλάξεις, παρουσία ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από την Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.


Η σύλληψη 65 και πλέον μελών της μαφίας Vory v Zakone, στα ελληνικά αποδίδεται ως “Ληστές του νόμου”, με καταγωγή κυρίως από την Γεωργία και Ρωσία, έγινε μετά από πολύμηνες παρακολουθήσεις σε διάφορα κράτη της Ευρώπης. Πρόκειται για μια από τις καλύτερα οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, η δράση της οποίας είναι αρκετά γνωστή στην Ελληνική Αστυνομία από καιρό, αφού έχει γραφεί ότι μέλη αυτής της μαφίας έχουν δράσει και στην Αθήνα. Για τον Shushanasvili και ένα ακόμα μέλος της μαφίας που διέφυγαν την σύλληψη στην Ελλάδα (κατά μια πληροφορία μετά από τηλεφώνημα από την Γεωργία), προ 15νθημέρου είχε ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ για τις επικείμενες συλλήψεις.


Ο κώδικας των “Ληστών του νόμου” είναι αυστηρότατος. Δεν πρέπει να έχουν οικογένεια (γυναίκα και παιδιά), να έχουν απαρνηθεί πατέρα, μητέρα και συγγενείς, να μη γνωρίζουν τα άλλα μέλη της μαφίας, να μη πίνουν, αν και μπορούν να έχουν όχι μόνιμη σχέση με γυναίκα, και πάει λέγοντας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των διωκτικών αρχών είναι ότι, όταν γίνονται συλλήψεις σπάνια καταδικάζονται επειδή δεν μπορούν να θεμελιωθούν κατηγορίες εις βάρος τους. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια συλλήψεις πολλών κακοποιών από την Ρωσία, Καύκασο και Γεωργία, με τους επικεφαλής να κυκλοφορούν ελεύθεροι με μεγάλες χρηματικές εγγυήσεις.


Κι ερχόμαστε στους δικαστές-εισαγγελείς αστέρες. Είναι μια ισπανική ιδιομορφία την τελευταία δεκαετία, που καθιέρωσε ο γνωστός εισαγγελέας Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, για ένα διάστημα στέλεχος στην κυβέρνηση του Γκονζάλες, αλλά επειδή ο τελευταίος δεν τον έκανε υπουργό Δικαιοσύνης ξαναγύρισε στα δικαστήρια. Η αλήθεια είναι ότι έχει διαπρέψει στη δίωξη της αποσχιστικής (και τρομοκρατικής) οργάνωσης ΕΤΑ, το οργανωμένο έγκλημα, μέχρι και στην καταδίωξη πρώην δικτατόρων ανά τον κόσμο. Η μεγάλη προβολή των δραστηριοτήτων του και πέρα των καθηκόντων του έχει προκαλέσει την οργή συναδέλφων του που ζητούν την απομάκρυνσή του. Προφανώς για να συνεχίσουν κάποιοι άλλοι δικαστές και εισαγγελείς τα βήματα της ...δόξας του. Κάπου εδώ, με τους ισχυρισμούς του σενιόρ Σαλίνας, πήραν κι εμάς τα ...σκάγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου