Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010


Να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα

*Στο Νέο Δελχί σήμερα για την ...αειφόρο ανάπτυξη, ο ένας.
Στην Ουάσινγκτον για ...προσευχή με τον Ομπάμα, ο άλλος.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η φωτογραφία που βλέπετε δημοσιεύτηκε σε πολλές ισπανικές εφημερίδες. Είναι του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου EFE, από την σύναξη στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα. Δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε “Μα καλά τόσο δημοφιλής είναι ο δικός μας στην Ισπανία και τον προβάλλουν;”. Η απάντηση, που είμαι βέβαιος ότι δεν την ξέρετε, είναι απλή: Στο πάνελ που κάθισαν οι δύο πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας, ο Θαπατέρο δεν ...σκάμπαζε άλλη γλώσσα από τη δική του, πόσο μάλλον αγγλικά (ο Παπανδρέου τα μιλά καλύτερα και από τα ελληνικά).

Οι διοργανωτές προφανώς δεν ήξεραν το πρόβλημα του “προεδρεύοντα” της Ε.Ε αυτό το εξάμηνο και χρειάστηκε να γίνει ειδική ρύθμιση στο μεταφραστικό σύστημα με τα ακουστικά. Ο τεχνίτης που βλέπετε στη μέση ίδρωσε κάπου δέκα λεπτά για να βρει την λύση, με αποτέλεσμα η έναρξη της συζήτησης και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πάνελ να καθυστερήσει ισάριθμα λεπτά της ώρας. Να γιατί οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες έδωσαν μεγάλη φωτογραφική κάλυψη στο γεγονός. Το ωραίο είναι ότι το δεκάλεπτο αυτό επικράτησε μεγάλη αμηχανία μεταξύ των σοσιαλιστών που κυβερνούν τις δύο αντίθετες πλευρές της Μεσογείου, αφού δεν υπήρχε κοινή γλώσσα να επικοινωνήσουν. ΄Οπως βλέπετε, χάζευαν τον τεχνίτη.

Και είχαν να που πάρα, μα πάρα πολλά. ΄Οχι τόσο για την οικονομία, μια και βρίσκονται στον ίδιο περίπου παρανομαστή (εμείς με βάση τα οικονομικά μεγέθη στην Ενωμένη Ευρώπη είμαστε μια τρίχα από ....,το ίδιο και η Πορτογαλία, ενώ η φίλοι μας οι Ισπανοί, που θέλουν να μπουν στους G8-είναι στους G20, ίσως να έχουν σοβαρότατο πρόβλημα). Για παράδειγμα, να ανταλλάξουν απόψεις για τα ταξίδια τους αυτές τις ημέρες. Ο Γιώργος πάει σήμερα στο Νέο Δελχί για να πάρει μέρος στη διάσκεψη για την...αειφόρο ανάπτυξη, ενώ ο Χοσέ Λούις θα προσεύχεται σήμερα στην Ουάσινγκτον. Χαρακτηριστικό ήταν το ραδιοφωνικό σχόλιο ενός γνωστού δημοσιογράφου: “Να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα”, υπονοώντας καθαρά το οικονομικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι επίσημος καλεσμένος του Ομπάμα. Θα πάρει μέρος στο ετήσιο καθιερωμένο πρόγευμα προσευχής που οργανώνει γνωστή ακροσυντηρητική οργάνωση, με σημαία της το σύνθημα “ο καπιταλισμός και η ελεύθερη οικονομία είναι θέλημα Θεού”. The Family ή The Fellowship θεωρείται ένα χριστιανικό και καπιταλιστικό λόμπι που διευθύνει την εξουσία στις ΗΠΑ, όπως ασφαλώς γνωρίζουν οι ΄Ελληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που έχουν πάρει μέρος στην ετήσια αυτή εκδήλωση του ιδρύματος, κάθε πρώτη Πέμπτη του Φεβρουαρίου. ΄Ετσι απλά, ένα πρωινό προσευχής με καφέ και πορτοκαλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου