Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010


Αυτό είναι το κλίμα και η εικόνα

της οικονομίας μας στο εξωτερικό

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Η αποκλειστική φωτογραφία είναι από το Νταβός, την περασμένη εβδομάδα. Ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός “ανακρίνει” τον γκουρού της διεθνούς οικονομίας στις χιονισμένες ΄Αλπεις. Ο Νουριέλ Ρουμπινί (κατ' άλλους ο τόνος στην παραλήγουσα, όπως ο πολύτιμος λίθος) εξηγεί στον Γιώργο Παπανδρέου τι εννοούσε με το “έχουμε ήδη χρεοκοπήσει”. Θα μπορούσε να του λέει και τον ....καφέ, με το μεγάλο φλιτζάνι μπροστά του. Υπάρχει κι άλλη φωτογραφία με τον δικό μας γκουρού στα οικονομικά, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κάνει ...διάλεξη στον Νουριέλ.

Η είδηση είναι στον προσεχή Ιούνιο. Το κρίσιμο ορόσημο. Τότε θα ξαναδώσουμε εξετάσεις στις Βρυξέλλες και αν δεν πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αποδίδουν τα μέτρα που θα έχει πάρει η κυβέρνηση, τότε...κλαύτα Χαράλαμπε (μεγάλη η χάρη του την άλλη εβδομάδα). Αυτό είναι το κλίμα και η εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακούς κύκλους του Λονδίνου. Ξεπερνώντας τις οικονομικές ορολογίες που προϋποθέτουν ανάλογη μόρφωση, ο 34χρονος συνομιλητής μου Μιχάλης Δίτσας, διαχειριστής ρίσκου σε διεθνή επενδυτική τράπεζα στο Λονδίνο, είναι σαφής στην πολύωρη συζήτησή μας:

-Οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται αν το μέλλον και άλλων χωρών της ευρωζώνης, με πρώτη την Ισπανία, δεν θα είναι το ίδιο με αυτό της Ελλάδας αυτή την περίοδο, όπου μόνο σε μια εβδομάδα το επιτόκιο των ομολόγων ανέβηκε 0,60 για να φτάσει το 6,86%. Μπορεί η Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα (12,7%, με χρέος 120% του ΑΕΠ), υπάρχουν όμως χώρες στην ευρωζώνη με επίσης μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ισπανία που ξεπερνά το 11,4%, η Πορτογαλία και άλλες με μικρότερα ποσοστά. Η συνθήκη του Μάαστριχτ αναφέρει ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής ΄Ενωσης πρέπει να έχουν μάξιμουμ έλλειμμα 3% και χρέος 60%. Οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν στα δύο αυτά νούμερα, αλλά μόνο αν η υπέρβαση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

-Αν οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν παίρνει εκείνα τα μέτρα που θα την βγάλουν από την κρίση, τότε θα επιβληθούν νέοι οικονομικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα να φέρουν την Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη θέση. Η εικόνα στο Λονδίνο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από τα όσο μέτρα έχει ανακοινώσει ή πρόκειται να επιβάλλει τους επόμενους μήνες, δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τις λειτουργικές δαπάνες του δημόσιου τομέα, προφανώς φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Η λέξη στα χείλια όλων στο Σίτυ είναι “αβεβαιότητα”.

-Την ανακοίνωση των οριστικών φορολογικών μέτρων θα ακολουθήσει η έκδοση νέων ομολόγων τον Απρίλιο και Μάιο. Τότε θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι αγορές, γιατί τον Ιούνιο μας περιμένει η νέα αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σενάριο για ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει βάση. Το “παίζουν” μόνο εκείνοι που δεν ξέρουν τους κανόνες του Μάαστριχτ, αφού η συνθήκη δεν το επιτρέπει. Σε γενικές γραμμές, το κλίμα της αβεβαιότητας βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και όχι τόσο τραγική όσο την παρουσιάζουν τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου