Μια αποκλειστική ενημέρωση της επικαιρότητας

akpappas@gmail.com

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010


Μας ζορίζουν πάλι οι Αμερικανοί

για Γκουαντάναμο και Αφγανιστάν

* Ανένδοτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το δεύτερο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Σαν να μη έφταναν τα δικά μας βάσανα, κυρίως οικονομικά, έχουμε και τους Αμερικανούς να μας πιέζουν επίμονα (μαζί κι όλες τις χώρες της Ευρώπης) για να τους διευκολύνουμε σε δύο μέτωπα. Γκουαντάναμο είναι το ένα, να δεχτούν δηλαδή οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να πάρουν ένα μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από τη βάση αυτή (θα διαβάσατε τελευταία τις αφηγήσεις για τα εκεί βασανιστήρια μετά μουσικής!). Το άλλο ακούει στο όνομα Αφγανιστάν, ένα πρόβλημα πολλαπλώς πιο δύσκολο, μια και τα τελευταία 24ωρα για χάρη του πέφτουν κυβερνήσεις (Ολλανδία), άσε τις παράπλευρες απώλειες παιδιών και αθώων πολιτών.

Για το Γκουαντάναμο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ο Daniel Fried, τον περασμένο μήνα συναντήθηκε με τους πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για να τους μεταφέρει την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να πάρουν οι χώρες τους περισσότερους κρατούμενους (απομένουν 192). Στη συνέχεια, την σκυτάλη των πιέσεων πήρε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, ο Μορατίνος, στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του προ ημερών, μια και η χώρα του “προεδρεύει” αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε. και ήδη δέχτηκε να τους υπερδιπλασιάσει, από 2 σε 5. Μάλιστα, χτες το πρωί έφτασε στη Μαδρίτη ο πρώτος Παλαιστίνιος.

Για το Αφγανιστάν, τα τελευταία 24ωρα αντηχούν τα καμπανάκια από τις ΗΠΑ (άσε τις άλλες καμπάνες που χτυπούν συνεχώς πένθιμα για τα αθώα και όχι μόνο θύματα). Προχτές, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός στρατηγός, James Stavridis (στη φωτογραφία), ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, βρέθηκε στη Μαδρίτη για να παραδεχτεί τις “δυσκολίες και την αυξανόμενη αντίσταση των Ταλιμπάν”, λίγο πριν αρχίσει η άτυπη σύνοδος των υπουργών ΄Αμυνας της Ε.Ε. στη Μαγιόρκα (ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη με την εκεί παρουσία μόνο 17 από τους 27, με το “στήσιμο” την τελευταία στιγμή της Κάθριν ΄Αστον, υπεύθυνης και για θέματα Ασφάλειας, να προκαλεί αίσθηση στους αμφιτρύωνες ), όπου βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο τελευταίος κρατά μέχρι τώρα γερή άμυνα στο ΄Αμυνας. Δεν πρόκειται να πει “ναι” στην αποστολή κι άλλων Ελλήνων στρατιωτών, πέρα από την δύναμη των 240 που είναι εκεί για την ...δημιουργία υποδομών στη μίζερη αυτή χώρα. Για το πόσο χρόνο θα κρατάμε άμυνα, θα εξαρτηθεί από άλλα υψηλότερα καπέλα. Ο David Petraews, ο γνωστός μας Αμερικανός στρατηγός, είναι σαφής: “Θα έχουμε τόσες απώλειες όσες και στο Ιράκ”. Και ενώ στην Ολλανδία οι σοσιαλιστές ρίχνουν την κυβέρνηση, οι σύντροφοί τους στην Ισπανία αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να στείλουν άλλους 511 άνδρες και 40 αστυνομικούς. Να τριπλασιάσουν δηλαδή την δύναμή τους στην ISAF, από τότε που πάτησαν εκεί πόδι και μετρούν δεκάδες απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου